Wat een week ... CD

URIAH HEEP - Look at Yourself (1971)

Als vers lid van de Uriah Heep-fanclub ...

... begon ik destijds de spreekbeurt over mijn favoriete band met het draaien van 'Look at Yourself', de wervelende opener van de gelijknamige derde elpee van de Britse band. De docente Nederlands was echter 'not amused'.
Na twee veelbelovende platen en een succesvolle tour door de USA dook Uriah Heep de studio in om de definitieve sound en koers vast te leggen. Een frisse vorm van hardrock met een sterk melodieuze kant en muzikale momenten, waar ook de symfoliefhebber van die tijd niet omheen kon. Zo eindigt het topstuk 'July Morning' met een heerlijk thema, dat Heep ons welgeteld twintig keer voorschotelt, maar het had ook moeiteloos tot in het oneindige door kunnen gaan.
Grote man achter het doorbraakalbum is organist Ken Hensley, die nog steeds de progrockpodia onveilig maakt. Uriah Heep wist met opvol- ger 'Demons and Wizards' een nog hogere trede op de artistieke ladder te bereiken (zie WeekCD 2007-29).
Mijn succes was daarentegen beperkt: daar de biografie van iedere band wel smakelijke anekdotes kent had ik de lachers in de klas op de hand, hetgeen de onvoldoende nog enigzins draaglijk maakte. Peter Swart (wat een week 32)