Dream Theater – Black Clouds & Silver Linings (2009)

Label:
Roadrunner Records
Bandsite:
www.dreamtheater.net
Duur: 75:29
Reviewer: Peter Swart
Waardering: (uit max. 5 JoJo's)


Voor welk pakket ging/gaat u? Voor de 'special edition', met naast het ‘ge- wone’ album een versie zonder zang plus een bonus-cd met covers? Of voor de Deluxe Box Set, bestaande uit het speciale pakket plus allerlei bijzondere extra’s? Ikzelf koos, wars van de trend tot het opblazen van nieu- we uitgaven, voor de simpele cd-uitgave. Want neem nu zo’n karaoke-ver- sie, hoe heeft zanger James LaBrie er ooit zijn goedkeuring aan kunnen ge- ven?! De instrumentale mix in de speciale edities zal wel niet bedoeld zijn als oefenmateriaal voor de amateurzanger, maar eerder om de aandacht nóg meer te vestigen op de fenomenale kunsten van de instrumentalisten. Deze mogen LaBrie danken om zijn loyale opstelling, waarvan hij reeds in eerder werk blijk gaf door onmogelijke zangbedenksels (in toonhoogte en tempo) te accepteren.
Kritische gedachten heb ik immer tijdens de eerste luisterdagen van een nieuw Dream Theater-album. Het is altijd weer even worstelen met wéér zo’n metal riff, met wéér die dubbele bassdrum-mitrailleur, met wéér die duivelssnelle onmelodieuze gitaar- en toetsenriedels, met wéér de ballad, met wéér die voorspelbare opmaat naar een (toegegeven) glanzende gi- taarsolo.
Maar nu, na enkele weken in de cd-speler gelegen te hebben, begint het te komen: de waardering voor de nieuwe songs, de bewondering voor de uitvoering, het kippenvel bij de prachtige gitaarsolo’s in ‘The Best Of Times’ en ‘The Count Of Tuscany’, de brok in de keel als je je voorstelt dat Mike Portnoy ‘The Best Of Times’ op de uitvaartdienst van zijn vader heeft gezon- gen.
Inmiddels is er het besef gegroeid dat Dream Theater een nieuw meester- werk heeft afgeleverd. Met deze keer vooral lange nummers, waarin drum- mer Mike Portnoy en gitarist John Petrucci veel persoonlijke ervaringen verwerkt hebben. Zo is ‘The Shattered Fortress’ de finale van Portnoy’s serie over zijn strijd tegen de alcohol. In ‘The Best Of Times’ kijkt hij terug op mooie momenten met zijn vader. ‘A Night To Remember’ behandelt een auto-ongeluk uit de jeugd van Petrucci, en de finale-epic ‘The Count Of Tuscany’ gaat niet over een Dracula-achtige legende maar over een bizarre vakantie-ontmoeting van de gitarist.
Binnen de tracks is veel variatie terug te vinden in melodie, ritme en tempo. Verveling na veelvuldig luisteren treedt dan ook niet op. De vele riffs klinken krachtig en vol, mede doordat de in de media onderbelichte bassist John Myung ze moeiteloos op tempo meespeelt met de mannen in de schijnwerpers. James Labrie blijft over de hele linie goed overeind en hoeft gelukkig nergens zijn kopstem in te zetten. Mike Portnoy is zoals altijd de dynamische drijvende kracht en Jordan Rudess en John Petrucci excel- leren volop.
Toch vind ik Rudess op zijn best als hij rustig achter de piano gaat zitten, zoals tijdens het intro van ‘The Best Of Times’. Vanwege de emotionele lading, vanwege het samenspel van toetsen en gitaar, vanwege de lyrische solo van Petrucci en vanwege de monumentale opbouw vormt dit nummer voor mij het hoogtepunt van het album en een piek in het totale oeuvre van de band.
'Black Clouds & Silver Linings' is dus omgeven door 'specialties'. Een volgende speciale uitgave ligt voor de hand: alle AA-songs van Portnoy op een rijtje. Het zal mij benieuwen of Dream Theater de verleiding kan weer- staan. Een cd-tje fabriceren van zo'n compilatie kan de vlijtige fan zélf wel. Peter Swart (08-2009)

Bezetting:
James LaBrie - vocals
Mike Portnoy - drums, percussion, vocals
John Petrucci - guitar, vocals
John Myung - bass
Jordan Rudess - keyboards, continuum


Discografie:
When Dream And Day Unite (1989)
Images And Words (1992)
Live At The Marquee (1993)
Awake (1994)
A Change Of Seasons (1995)
Falling To Infinity (1997)
Once In A Livetime (1998)
Scenes From A Memory Metropolis Part II (1999)
Live Scenes From New York (2001)

Six Degrees of Inner Turbulence (2002)
Train Of Thought (2003)
Live at Budokan (2004)
Octavarium (2005)
Score (Live) (2006)
Systematic Chaos (2007)
Black Clouds & Silver Linings (2009)