Clapton & Winwood - Live from Madison Square Garden (DVD, 2009)

Label: Warner

Bandsite: www.stevewinwood.com / www.ericclapton.com
Duur: 197:00
Reviewer: Henk Vermeulen
Waardering: (max. score)

Er bestaan muziekgenres die niet voor iedereen zijn weggelegd. Om het maar eens over het 'core-object' van deze site te hebben: er zijn fervente liefhebbers die geen festival overslaan en mensen die reeds bij het horen van het woord 'progrock' moeten overgeven.
Eric Clapton en Steve Winwood hebben in februari 2008 een aantal concerten gegeven met muziek waar elke liefhebber van kan genieten: blues en rock gelardeerd met een laagje soul. 'Live from Madison Square Garden' is een concertregistratie van niet-controversiële en tijdloze muziek. Reden genoeg om deze schitterende concertreeks op ProgLogAFTERglow te bespreken.
De kwaliteit wordt natuurlijk vooral bepaald door twee muzikale giganten: Clapton op de gitaar en Winwood vooral op zijn Hammond orgel. hoewel hij ook een aantal prachtige gitaarduels met Clapton uitvecht, o.a. in 'Hard to Cry' en in 'Them Changes'. Bovendien worden beide grootheden geflankeerd door ervaren muzikanten: bassist Willie Weeks (o.a. Stevie Wonder, Geor- ge Harrison, Stones), toetsenist Chris Stainton (The Who, Roger Waters, Bryan Ferry en drummer Ian Thomas (Sting en McCartney).
De concertregistratie is er in drie versies: een 2CD, een 2DVD en een in beperkte oplage verschenen 2CD/2DVD versie. Voor deze recensie heb ik de DVD bekeken en beluisterd. Ik moet zeggen dat ik daar geen spijt van heb: zowel qua beeld als (DTS)geluid is hier sprake van een zeer hoog ni- veau waardoor ik mij tijdens het - met flink volume - afspelen in New York waande.
Het concert bestaat vooral uit bekende jaren '60 en '70 nummers van bands waarin beide heren al dan niet samen hebben gespeeld (Spencer Davis Group, Traffic, Blind Faith, Derek and the Dominos, Cream) en van soloprojecten. Daarnaast worden twee Hendrix-composities gespeeld , 'Lit- tle Wing' en 'Voodoo Chile' waarvan de gitaarsolo, met op de achtergrond een geluidsmuur van onheilspellende Hammondgeluiden, werkelijk door merg en been gaat.
De set opent met het Blind Faith nummer 'Had to Cry Today', een Win- wood compositie waarin de componist prachtig op de gitaar duelleert met Clapton. Na de opening houdt Winwood nog even de gitaar vast voor 'Them Changes' ter nagedachtenis aan Buddy Miles. Na dit eerbetoon gaat Win- wood doen waarin hij het sterkst is: achter zijn Hammond zitten om er de mooiste klanken uit te toveren.
Via 'Forever Man', 'Sleeping in the Ground' en 'Presence of the Lord' komen we uit bij het fenomaal gespeelde 'Glad' van het befaamde Traffic-album 'John Barleycorn Must Die' (1970) dat naadloos overgaat in de veel- vuldig gecoverde Buddy Holly compositie 'Well All Right'. Op 'Double Troub- le' horen we het duidelijkst hoe de Hammond van Winwood en de scheuren- de gitaarsolo’s van Clapton worden geïntegreerd tot een orgastisch geluid. Tijdens het beluisteren van Capaldi's 'Pearly Queen' kreeg ik het gevoel alsof ik mij weer, ergens begin zeventiger jaren, in een obscure, met hasj- dampen gevulde club bevond, zo psychedelisch klinken de geluiden uit Winwood's orgel.
De tweede DVD bevat bonusmateriaal: achtergronden, interviews en nog drie nummers. Eerder sprak ik over muziek die voor elke muziekliefhebber toegankelijk lijkt. Voor een Clapton-fan is aanschaf van deze DVD echter een must. Samen met het in 2005 uitgekomen reünieconcert van Cream in de Royal Albert Hall vormt dit album voorlopig een prachtig hoogstaand nos- talgisch tweeluik. Wie weet wordt er ooit een drie- of vierluik van gemaakt … Yardbirds, Bluesbreakers ... Henk Vermeulen (07-2009)

Bezetting:
Eric Clapton - guitar, vocals
Steve Winwood - guitar, vocals, keyboards
Willie Weeks - bass
Chris Stainton - keyboards
Ian Thomas - drums

Discografie Eric Clapton (zeer selectief)
1965 Five Live Yardbirds (The Yardbirds)
1966 Bluesbreakers with Eric Clapton (John Mayalls Bluesbreakers)
1966 Fresh Cream (Cream)
1967 Disraeli Gears (Cream)
1968 Wheels Of Fire (Cream)
1969 Goodbye (Cream)
1969 Blind Faith (Blind Faith)
1970 Eric Clapton
1970 Layla and other assorted love songs (Derek and the Dominos)
1974 461, Ocean Boulevard
1976 No reason to cry
1977 Slowhand
1981 Another ticket
1989 Journeyman
1992 Unplugged (Live)
1994 From the cradle
1998 Pilgrim
2001 Reptile
2005 Back Home

Discografie Steve Winwood (zeer selectief):
1964 The Spencer Davis Group ( Spencer Davis Group)
1965 The Second Album (Spencer Davis Group)
1966 Autumn ’66 (Spenser Davis Group)
1967 Mr. Fantasy (Traffic)
1968 Traffic
1969 Blind Faith (Blind Faith)
1970 John Barleycorn Must Die (Traffic)
1971 Welcome to the Canteen (live) (Traffic
1971 The Low Spark of High Heeled Boys (Traffic)
1973 Shoot Out at the Fantasy Factory (Traffic)
1973 Traffic: On the Road (live) (Traffic)
1974 When the Eagle Flies (Traffic)
1994 Far From Home (Traffic)
1977 Steve Winwood
1980 Arc Of A Diver
1982 Talking Back To The Night
1986 Back In The High Life
2003 About Time