Wat een week ... CD eh ... Boek

ALAN HEWITT - Opening the Musical Box, A Genesis Chronicle (2000)

Wanneer was dat concert in Leiden ook alweer? ...

... is zomaar een vraag die opkomt bij het bladeren in deze heerlijke Gene- sis-kroniek. Geschreven door fans voor fans, minder kleurrijk en opge- smukt dan het onvolprezen 'The Evolution of a Rockband' van Armando Gallo, maar Hewitt's boek is een ware schatkist.
Hewitt is de oprichter van het Genesis-fanzine 'The Waiting Room'. Het blad startte in 1987 als een hobbyproject van enkele doorgewinterde fans en groeide uit tot een internationaal gerespecteerde bron, waaraan de leden en ex-leden van Genesis graag meewerkten. Een groot gedeelte van het leesvoer is dan ook afkomstig uit gesprekken die redacteuren van TWR met de musici voerden.
De geschiedenis van Genesis komt uitvoerig aan bod, maar dat was bij Gallo en anderen ook al zo. De toegevoegde waarde zit hem vooral in de extra's. Waar vind je bijvoorbeeld zestien volle pagina's over de solo-car- rière van Anthony Phillips? En met de hele gig-lijst zie je Genesis groeien, van het optreden op de Technical College in Evesham in 1968 tot aan die in de grote stadions op alle continenten. Logisch is de opname van de complete discografie van de moederband en de afzonderlijke (ex)leden. Maar ook de bootlegs komen aan bod, evenals diverse rariteiten en filmmateriaal.
Eén opmerkelijke misser, al zal men er gezien de grondigheid van het boek wel een reden toe hebben gehad: in de discografie worden serienum- mers vermeld, maar nergens het jaartal van uitgave. Nu zijn die elders wel terug te vinden in het hoofdstuk 'Chronology', maar toch ...
De Groenoord Hallen werden trouwens door mij bezocht op 3 en 4 okto- ber 1981. In mijn herinnering was het eerder, maar de feiten liegen niet en daar ligt mede de grote kracht van Hewitt's levenswerk. Peter Swart (wat een week 22)