Wat een week ... CD

THE DEEP - Psychedelic Moods (1966)


Een historisch werkstuk ...

... omdat het waarschijnlijk het eerste album met een psychedelische invalshoek is en in ieder geval de eerste albumtitel met het woord 'psyche- delic' erin. Euforie maakte zich dan ook van mij meester toen ik deze nieuwe uitgave voor maar vijf euro bij De Plaatboef, Rotterdam opspoor- de.
The Deep was een band onder leiding van Rusty Evans die in augustus 1966 in een donkere studio in Philadelphia in de ochtenduren 'Psychedelic Moods' in één keer opnam. De ondertitel 'A Mind Expanding Phenomena' dekt de lading volledig en ik begin mij langzamerhand af te vragen of bands als Floyd en Soft Machine niet stiekem inspiratie hebben gevonden bij dit obscure werkstuk.
Wat ik hoor zijn absoluut weirde composities waarbij de gedachte op- komt "Is dit serieus bedoeld?", vooral door de chimpanseegeluiden, kra- kende gitaren, meetrillende drumkits en een aan de laars lappen van de toen ook al geldende regels bij het opnemen van muziek. Een schreeuwen- de Evans, die refereert aan Mick Jagger in de beginjaren, zet echter meer dan voldoende compositorische kwaliteit neer om dit album serieus te nemen. Tracks als 'Pink Ether', 'Shadows on the Wall', 'Crystal Nite' en 'Trip #76' zijn sterk te noemen en zouden in een iets gecivileerder set- ting dan 'garage-rock' zeker tot meer media-aandacht hebben geleid. Want daar heeft het aan ontbroken.

De uitgave bevat zowel de stereo- als monorelease en laat opvallende verschillen horen. Wat er mono wel is maar niet te horen valt is er in stereo opeens wel. Ook zijn twee bonustracks opgenomen van een zeldzame single waarvan 'The Life Game' eruit springt en '1983' een soort pré-punk laat horen.
De historische waarde van 'Psychedelic Moods' als beginpunt van de psy- chedelische rock maakt het alleen al nodig om als rechtgeaard liefhebber van progressieve muziek het album aan te schaffen. Naar de winkel dus. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 22)