Wat een week ... CD

OSI - Blood (2009)

Het blijft een interessant duo ...

... Jim Matheos (Fates Warning) en Kevin Moore (Chroma Key) van OSI (Office of Strategic Influence). Het titelloze debuut uit 2003 vond ik een sensatie. Opvolger 'Free' (2006) was okay al komt deze schijf nog zelden uit de kast. En dan nu 'Blood'.
Ondersteund door Gavin Harrison (Porcupine Tree), Tim Bowness (No-Man) en Mikael Åkerfeldt (Opeth, zingend op de track 'Stockholm') hebben Moore en Matheos wederom een intrigerend en dreigend album afgeleverd. Wat deze keer wel opvalt is dat de grenzen met Moore's project Chroma Key steeds meer vervagen. De atmosferische en lang uitgesponnen stuk- ken waar ook Chroma Key patent op heeft, zijn op 'Blood' namelijk in de meerderheid terwijl de krachtiger tracks - zoals opener 'The Escape Artist' - tot een minimum beperkt blijven. De fan die naar de harde kant van OSI op zoek is zal het moeten doen met sporadische metalachtige passages met riffende gitaren.
Uitschieters? Nee. Zwakke nummers? Nee. Iedere track is kwalitatief hoogstaand, de technische uitvoering is buitencategorie, zo ook de produk- tie van dit dubbelalbum ('dubbel' als de 'extended version' wordt aange- schaft).
Minpuntje: prachtige hoes, jammer dat de teksten niet te lezen zijn. Maar wat wil je, als je donkerrode letters op een donkerrode en zwarte basis plaatst. Onbegrijpelijk dat zoiets de op andere fronten zo perfectionis- tische toets van Matheos en Moore doorstaat. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 19)