Wat een week ... CD

OZRIC TENTACLES - Erpland (1990)

Jointdampen en vloeistofdia's ...

... tijdens de indrukwekkende en energieke liveconcerten van de Ozric Tentacles. En dan thuis nog een beetje spacecake na, weet je, te gek!! Dat is het sfeertje waarin de spacerockers Ozric Tentacles nog steeds huizen. Muziek die niet van deze wereld is; dus de luisteraar gaat van de wereld! En dan die briljante hoezen .....
Als je één album hebt dan heb je ze allemaal, wordt weleens gezegd van deze band. Tot op bepaalde hoogte en zeker bij de eerste vier, vijf albums is dat enigszins zo omdat veel nummers een opbouw langs een catchy ritme kennen waaroverheen lustig wordt gesoleerd op gitaar, synths, en fluit. Dat alles gezet in een sound die je het gevoel geeft in de ruimte te zweven. Later maakt de band met uitstekende albums als 'Spirals in Hyperspace' (2004) en 'The Floor's Too Far Away' (2006), mede tengevolge van personele wisselingen, wel degelijk een lichte verandering door in de richting van de spacey jazz-rock.

'Erpland' is één van mijn favoriete albums van de Ozrics. Het staat als een huis, de composities zijn avontuurlijk en de latere live-favoriet 'Eternal Wheel' staat erop, een geweldige track waarbij stilzitten absoluut onmoge- lijk is en ik regelmatig luchtgitaar speel, na het eten van wat spacecake welteverstaan.
Ook bij deze spacerock geldt 'go with the flow' en daar heb je niet
eens geestverruimende middelen voor nodig want de muziek is al geestverrui- mend genoeg. Jemig de pemig man, weet je wel, te gek, zóóóóóóó dat is goed!!!!! Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 09)