Wat een week ... CD

JAN AKKERMAN & KAZ LUX - Eli (1976)

Oude tijden herleefden ...

... toen gitarist Jan Akkerman en zanger Kaz Lux elkaar vonden in het project 'Eli'. De twee waren nog vóór 1970 dé blikvangers van Brainbox, en dankzij de bijdragen van Pierre van der Linden op drums was er bijna sprake van een heuse reünie. Na Brainbox speelde Akkerman de sterren van de hemel in Focus om enkele jaren later te beginnen aan een solo-carrière. Ondertussen vulde hij met zijn spel de plaatjes van talloze arties- ten. Kaz Lux was direct al na Brainbox het solo-pad opgegaan.
De her- nieuwde samenwerking met Akkerman werd een artistiek en commercieel hoogtepunt in zijn carrière: 'Eli' zou het duo zelfs een gouden plaat ople- veren.
Op muzikaal gebied gaat de vergelijking met Brainbox echter totaal niet op. 'Eli' is een ingetogen werk waarbij Kaz Lux voor het verhaal inspiratie had gevonden in het werk van de 19e-eeuwse Zweedse (toneel)schrijver August Strindberg. Eli de houthakker kent dromen die hem wegvoeren van het harde arbeidersbestaan. Met zijn donkere sfeervolle stem weet Lux een prachtige, wat zwaarmoedige, sfeer op te roepen, hierbij ondersteund door het vakmanschap van Akkerman.
Verwacht geen spetterende solo's, maar wel veel mooie akkoorden en rustgevend 'getokkel' (wat klinkt dat oneerbiedig). Het zal wel jazz-rock zijn, maar dan van een intieme, persoonlijke soort. Jammer dat de paden van de heren elkaar in latere tijden niet meer gekruist hebben. Peter Swart (wat een week 48)