Wat een week ... CD

GANDALF - Gallery of Dreams (1992)

De Tolkien-hype van de afgelopen jaren ...

... had zijn voorlopers in de zestiger- en zeventiger jaren. Fans noemden hun hond Frodo en hun zeilboot Stapper. De Oostenrijkse multi-instrumen- talist Heinz Strobl noemde zichzelf Gandalf en produceerde vanaf 1981 tot op heden een hele ris albums. Dromerige instrumentale muziek met symfo- nische invloeden. 'Gallery of Dreams' is een must voor symforockers, want niemand minder dan Steve Hackett heeft intensief aan het album meege- werkt. Op zowel elektrische als klassieke gitaar laat Hackett van zich horen, waarbij hij zich volledig in dienst stelt van Gandalfs composities. Overigens krijg je nergens het gevoel naar een typisch Hackett-stuk te luisteren.
De muziek kabbelt sfeervol en rustgevend door, met hier en daar erupties van gitaar en percussie. Klassieke invloeden komen vooral tot uiting in het spel van piano, klassieke gitaar en blaasinstrumenten. Het beeldende karakter van de composities wordt versterkt door een klein fantasy-verhaal.
Ik heb Gandalf zien optreden als voorprogramma van 'The Musical Box' waarbij de artiest, omringd door gitaren en keyboards, in zijn eentje handen tekort kwam. Dan toch liever op de plaat met assistentie van deze en gene. Peter Swart (wat een week 47)