Wat een week ... CD

PETER GABRIEL - So (1986)

Na het optreden van Manu Katché ...

... in de Rotterdamse Lantaren, in de schaduw van North Sea Jazz, thuis snel opzoeken hoe deze Franse drummer ooit in de progrock beland is. Want we kennen de man natuurlijk van zijn werk bij Peter Gabriel. Op het tweede nummer van Gabriel's vijfde album 'So' maakt Katché voor het eerst zijn opwachting. En wát een entree: 'Sledgehammer' wordt een wereldhit, de videoclip wint allerlei prijzen en Gabriel breekt definitief door bij het grote publiek.
'So' is het eerste album met een officiële titel en is een stuk toeganke- lijker dan de voorgaande naamlozen. Maar liefst vijf van de negen num- mers worden hits, waaronder het mooie duet met Kate Bush 'Don't Give Up', terwijl de muzikale kwaliteit een constant hoog niveau behoudt. Alleen al de eerste halve minuut van het album, de percussieve opening van 'Red Rain', is de aankoop waard en dan hebben we Katché nog niet eens ge- hoord maar 'slechts' zijn voorganger Jerry Marotta.
Manu Katché zou Gabriel trouw blijven, ondanks zijn uitstappen naar Sting en de jazzwereld. En na zo'n jazzconcert sta je dan te klappen, terwijl de legende op nog geen twee meter afstand bescheiden het hoofd buigt. Prachtig. Peter Swart (wat een week 28)