Wat een week ... CD

MIKE OLDFIELD - Tubular Bells (1973)

Griezelen bij Bassie en Adriaan ...

... of bij 'The Excorsist', het is maar wat u wilt. Generaties kinderen en horrorliefhebbers kennen allemaal het openingsthema van 'Tubular Bells'. Meezingen kunnen ze het wellicht niet, want het thema bestaat uit opeen- volgende 7/8 en 8/8-maten. Het was tevens Oldfield's entree in de rock- wereld en is het intro tot een werk waarmee alle composities in zijn ver- dere carrière zijn vergeleken.

De bijzonderheid zat hem voor een groot deel in het feit dat de jonge muzikant vrijwel alle instrumenten zelf bespeelde, en dat nog wel op twee elpeekant-lange complexe instrumentale stukken. Veel zowel akoestische als elektrische gitaren, piano, orgel, percussie-instrumenten, 'glockenspiel' en natuurlijk de tubular bells. Het levert een sfeervol geheel op dat, getuige de geschiedenis, vroeg om uitwassen ('Tubular Bells II' en 'III'), orkestratie (door David Bedford) en aangepaste remasters. Maar geef mij de originele plaat maar.
Altijd maar achtervolgd worden door een briljant jeugdwerk en zolang de omroepen 'Bassie en Adriaan' van de plank blijven halen zal dat voorlopig nog wel even doorgaan. Peter Swart (wat een week 29)