Wat een week ... CD

ELEPHANT STONE - Hollow (2020)

"Hopeloos ouderwets" ...            
                                                                                     
... is wellicht de reactie van de eerste de beste 'millenial' na het beluisteren van ‘Hollow', het jongste product van de Canadese band Elephant Stone. Of “pure retro!” zou de eerste de beste babyboomer kunnen roepen. Terwijl diezelfde babyboomer eind zestiger jaren misschien compleet uit zijn dak ging tijdens een concert van zo’n destijds obscure psychedelische band.
Ik was in die tijd, nieuwsgierige adolescent, op meerdere (!) gebieden sterk door psychedelica gegrepen! Sterker, ik ben altijd gefascineerd gebleven door de muzikale, abstracte exercities van de psychedelica die handelen over de diepe geheimen van de ongrijpbare kosmos in combinatie met de onbewuste menselijke geest. Door 'Hollow' komen herinneringen aan die tijd naar boven, waarin geweldige experimentele en gedurfde muzikale uitspattingen werden gecreeërd. Maar ik ervaar dat mijn geest tevens wordt verrijkt met nieuwe spannende, idiosyncratische belevingen. We horen geen muzikale vernieuwing. Maar de dopamine circuits in de hersenen van mensen die van psychedelica houden worden wel op heel prettige wijze geprikkeld! 

Of men nu spreekt van retro of niet, de liefhebbers zullen genieten van dit album! Referenties aan Syd Barrett, de vroege Pink Floyd, David Gilmour, John Lennon, George Harrison en The Beatles, het zij zo! Maar Elephant Stone maakt een fantastisch vijfde album dat kwalitatief te vergelijken is met het zwaar onderschatte neo-psychedelische album 'Only Children' van de Amerikaanse band MMoss (2012).  
Henk Vermeulen (wat een week 03)