Wat een week ... CD

STEVE HILLAGE-  Open (1979)

Deze week veel ...

 
... 'space rock' onder de laser en de naald. Ozric Tentacles, Ed Wynne en dan mogen de 'godfathers' van dit genre, Gong, Steve Hillage en Daevid Allen, niet worden vergeten. Bij verschijnen kocht ik 'Open' van Hillage, nog met de opengewerkte LP-hoes die later gedicht werd, waarschijnlijk vanwege kostenoverwegingen. Op 9 december as. speelt Hillage overigens samen met Gong in Paradiso.
Hillage's solowerk is van hoge kwaliteit en dat geldt ook voor dit album. Al is het misschien juist het werkstuk dat het minst past in de 'space rock' van zijn werken hiervoor. De 7 tracks zijn meer rock georiënteerd waarbij het etiket 'dansbaar' passend is want de ritmes maken stilzitten welhaast onmogelijk. Helaas geen glissando's van de meester maar wat steviger gitaarsolo's en -riffs, gelukkig ontbreken de rommelende synths van Miquette Giraudy en de sequencers van Hillage zelf echter niet waardoor we toch weer een beetje door de ruimte zweven en los kunnen komen van deze vreemde wereld. 
Heerlijk om 'Open' weer eens uit de kast te trekken. En te genieten van 'Definite Activity', 'The Fire Inside' - met twee heerlijke Moog solo's van Jean-Philippe Rykiel en Dave Stewart - en 'Earthrise'. Ik ga maar eens een space cake'je bakken. Harry de Vries (wat een week 23)