Wat een week ... CD

RORY GALLAGHER - Blues (2019)

Af en toe aandacht voor  ...

 

 ... de belendende percelen van de progrock kan geen kwaad. Alsof wij op onze burelen alleen maar naar dat genre luisteren. Dus aandacht voor de nieuwe en prachtig verzorgde release 'Blues' van de helaas in 1995 overleden Ierse gitarist Rory Gallagher.  
De blues was uiteraard altijd al belangrijk voor hem. Nadat een familielid jaren na Gallagher's dood allerlei dozen met nooit uitgebrachte uitvoeringen vond, werd dit project op gang gebracht. Op deze drie CD's zijn die blues exploraties samengebracht. Op CD 1 opnames met zijn band in de studio, CD 2 bevat akoestische opnames voornamelijk met gitaar en piano en CD 3 bestaat uit liveuitvoeringen. Tijdens al deze opnames doen naast zijn reguliere bandleden o.a. Muddy Waters, Jack Bruce en Albert King mee.
Het voert te ver om de 36 tracks te bespreken. Rory is echter geweldig op dreef, zowel op gitaar, harmonica als qua zang. Uitschieters zijn voor mij de studiouitvoeringen van 'Nothin' But The Devil', 'Tore Down', 'A Million Miles Away' en 'I'm Ready'. Terwijl live de 11 minuten van 'All Around Man' hallucinerend zijn. Maar op deze release is het integraal hoge kwaliteit dat de klok slaat. Het oppiepen van de tapes in Abbey Road Studios heeft bovendien geleid tot een uitstekend geluid.
In Ierland staan standbeelden van Rory Gallagher. En terecht. Het is een geweldenaar die helaas door drank en andere problemen langzamerhand zijn succes en zijn leven zag uitdoven. Deze release is een hoogwaardig eerbetoon. Harry de Vries (wat een week 16)