Wat een week ... CD

QUEEN of the MEADOW -  A Room to Store Happiness (2018)

Prachtige titel ...

 

... voor een mooi album van Queen of the Meadow i.c. zangeres, gitariste Helen Ferguson. Een titel verwijzend naar de kamer bij haar overgrootvader waar zij in het verleden zoveel momenten van geluk heeft gekend. Dit betekent niet dat dit een vrolijk album is want de tien tracks zijn doordrenkt van melancholie, van de hang naar een voor haar vervlogen tijd.
We besteedden al eerder aandacht aan Queen of the Meadow bij het verschijnen van het prachtige 'Aligned With Juniper' (2016). Vergelijkbaar met dat album horen we ook nu weer qua zang en melodie sterke maar qua gevoel fragiele composities. Je hebt het idee dat Ferguson permanent op het randje loopt dat geluk scheidt van verdriet, dat euforie scheidt van depressie. Dat zal zeker ook te maken hebben met haar inmiddels voorbije psychische klachten veroorzaakt door verkeerde medicijnen. Maar ook het vorige album kende al dat soort momenten.
Samen met haar partner Julian Pras is Ferguson in staat om in korte tijd, de nummers duren 3 á 4 minuten, een indrukwekkende muzikale foto te maken van wat haar bezighoudt, van wat haar raakt. Ik zou echter graag willen dat zij bij een volgend werkstuk meer ruimte geeft aan de ondersteunende muziek. Daar zitten vaak wondermooie partijen bij, op keyboards en gitaar, die schreeuwen om uitwerking en om ruimte. Het zou meer lucht geven tussen de nu dominerende vocalen. Tot die tijd genieten we van 'A Room to Store Happiness'. Harry de Vries (wat een week 22)