Wat een week ... CD

QUEEN OF THE MEADOW - Aligned with Juniper (2016)

Geen prog deze keer ...

... maar folkrock van Française, ja echt, Helen Ferguson alias Queen of the Meadow die pas gitaar leerde spelen toen zij 27 was en nu een jaar of zeven actief is, samen met haar partner Julien Pras. Beiden zijn zij inmiddels multi-instrumentalist want naast gitaar en zang worden o.a. piano, drums, bas en banjo door henzelf gespeeld.
Folk krijgt wel vaker een plaats op onze site. Er moet dan wel een progressief lijntje lopen en dat is hier ook het geval. Luisterend naar de tien prachtige, soms breekbare composities en fragiele zang doemt bij mij regelmatig Robert Wyatt op. En bij de muziek in combinatie met de soms wat vreemde teksten komt bij mij Syd Barrett naar boven.Twee mannen en hier zingt een vrouw, maar toch.
Uitschieters zijn het geweldige, tot meezingen uitnodigende 'Caleb', het intrigerende 'Old Captain' en het mooi gearrangeerde en met cellospel gelardeerde 'Milkshore Park'. De meer aangeklede tracks bevallen mij beter en soms ligt eenvormigheid, door de wat eentonige manier van zingen van Ferguson, op de loer. Maar per saldo een mooi debuut op het altijd naar nieuwe muziek zoekende label Tiny Room Records. Harry de Vries (wat een week 19)