Wat een week ... CD

TANGERINE DREAM - Quantum Gate (2017)

Edgar Froese's  ...

 ... zwanenzang. Het was zijn uitdrukkelijke wens dat na zijn overlijden (begin 2015) 'Quantum Gate' van Tangerine Dream zou worden uitgegeven. Zijn kompanen Thorsten Quaeschning, Ulrich Schauss en Hoshiko Yamane hebben daar met liefde voor gezorgd. Het album moest het startschot zijn van de 'Quantum Years', een nieuwe periode in het bijna 50-jarig bestaan van deze grensverleggende band.
En het is een klinkend startschot. Want wat deze vier laten horen is een dynamische, eigentijdse vertaling van de door sequencers gedreven electronische muziek waarmee Tangerine Dream zo bekend werd. Up-tempo tracks met intrigerende lijnen en repeterende ritmes die je in een 'trance' brengen, zeker als de volumeknop wordt opengedraaid. De negen hallucinerende composities kunnen jongere generaties die zich op 'dance' of aanverwante muziekstijlen richten, zeker aanspreken. Zou Froese dat bedoeld hebben met de tracktitel 'It's Time to Leave When Everyone is Dancing'? 
'Quantum Gate' is weliswaar de zwanenzang van de legendarische Edgar Froese maar hij geeft het stokje op eminente wijze door aan zijn jongere bandleden. Die kunnen hier zeker mee voort. Een nieuwe fase is aangebroken! Harry de Vries (wat een week 38)