Wat een week ... CD

GYBE - Lift Your Skinny Fists ... (2000)

Vreemde band ...

... blijft het Godspeed You Black Emperor (GYBE) maar ook dit dubbelalbum 'Lift Your Skinny Fists Like Antennas in Heaven' mag er weer zijn. Mijn kennismaking verliep ooit via het in 2002 verschenen en briljante 'Yanqui U.X.O.', was hen wat uit het oog verloren maar liep nu tegen een voorganger van dat meesterwerk aan.
De band wordt vaak neergezet onder de noemer 'post rock' maar er zijn toch ook veel progressieve en psychedelische elementen waar te nemen. In ieder geval wil de band zelf ver af staan van alles wat 'mainstream' is. Dat is hen ook hier gelukt: experiment, ambient, erupties met stevige rock, filmische fragmenten die mij soms aan de muziek van John Zorn doen denken, het komt allemaal voorbij in de vier lange tracks (gemiddeld 20 minuten) waarbij 'Static' mij in alle vezels raakt. Mooi dat dit soort vreemde, complexe muziek emotioneel zo binnen kan komen.   
De band blijft obscuur. Wie er deel van uitmaken - er worden soms wat voornamen genoemd, de bandfoto's zijn doorgaans vaag, live stelt men zich niet voor - houdt men angstvallig verborgen, al doemen soms de namen van Elfrim Menuck en Mike Moya op. Maar wat maakt het uit, het is de muziek die telt en die is intrigerend. Harry de Vries (wat een week 28)