Wat een week ... CD

SUFJAN STEVENS - Planetarium (2017)

Het zonnestelsel ...

 ... verbeeld in 17 tracks van in totaal 70 minuten. Met aandacht voor de planeten, kometen, zwarte gaten, eb en vloed, zon en maan en natuurlijk moeder aarde. Door de componisten en muzikanten Sufjan Stevens en Nico Muhly, drummer James McCalister en gitarist Bryce Dessner.
Het is uitkijken met predikaten als 'meesterwerk' maar het in imponerend art-work verpakte 'Planetarium' benadert deze loftuiting wel. Prachtig geproduceerd, met heerlijke dagdromerige zang van Stevens, soms om afstand te suggereren door een vocoder gehaald, sterke composities die het heelal dichterbij halen, electronica om het geheel te ondersteunen en her en der klassieke orkestrale passages. Het toetsenwerk van Stevens en Muhly is weliswaar niet prominent maar met zekere hand aanwezig. De tracks 'Sun', 'Tides' en 'Moon' bevinden zich zelfs in Klaus Schulze-achtige ambient regionen. Tijdens de sferische, astronomische reis schrik je als luisteraar ook af en toe op door assertieve rockpassages. En niet te vergeten de teksten die sterrenstof tot nadenken geven maar zeker ook de emotionele snaar raken.
Zeventig minuten is een hele zit. Maar dan heb je ook wat. In het tot nu toe magere progressieve jaar een hoogtepunt. Een meesterwerk? In ieder geval een 'Peak Experience'! Harry de Vries (wat een week 29)