Markus Reuter -
Falling for Ascension (2017) 


Label: Ronin Rhythm Records
Bandsite:
www.markusreuter.com
Running Time:
68:25

Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score: 
(out of 5 JoJo's)


Markus Reuter schurkt vaak tegen King Crimson aan. Zo werkte hij samen met David Cross en maakt hij samen met Tony Levin en Pat Mastelotto onderdeel uit van Stick Men. Maar ook op dit album, waarop hij wordt ondersteund door Tobias Reber (electronics) en het collectief Sonar, zijn veel King Crimson referenties te horen. Des te vreemder vind ik het dat de hoestekst vermeldt dat de thema's in de zeven stukken op dit album geschreven zijn tussen 1985 en 1987. Ten eerste was Reuter toen een jaar of 13, maar goed dat kan nog, sommigen zijn er vroeg bij. Maar ten tweede, gezien de overeenkomsten: dan zou King Crimson jarenlang muzikaal gerefereerd hebben aan Reuter en niet andersom! Kortom, enige verwarring maakt zich van mij meester bij het plaatsen van Markus Reuter in de geschiedenis.
Feit blijft dat hij een specialist is in het bespelen van de Touch Guitar waarmee hij "institutes Robert Fripp-like steel shredding leads with the Touch Guitar methodology" (All About Jazz). Daar zit wat in. En dat laat hij ook horen in de metronomisch opgebouwde composities 'Condition I' tot en met 'Condition VI' en in de 22 minuten 'Unconditional'. Veel repetitie binnen de tracks maar ook veel thematische herhaling over alle tracks heen, met langzame verschuivingen en veranderingen in de uitvoering. Zeventig minuten is een hele zit maar de herhalingen zorgen er wel voor dat je op een gegeven moment in een soort trance raakt. Ik heb dan ook zowel de eerste als de tweede beluistering integraal uitgezeten. De drang om het af te zetten was er niet. En dat is een compliment waard.
De manier waarop dit album in één dag is gemaakt is bijzonder door de modulaire aanpak tijdens de opnames. De muzikanten kregen van Reuter ieder een zgn. '12 tone row', dat is een arrangement bestaande uit 12 tonen op de chromatische schaal. Zij mochten onafhankelijk van elkaar besluiten om naar het volgende stadium binnen de module over te schakelen. Waarop anderen dan weer konden reageren. Dat soort schakelingen zijn goed te horen en het vraagt aan de ene kant discipline van de muzikant maar ook durf, zonder het overzicht over het geheel te verliezen. Alleen dat al maakt 'Falling to Ascension' een hebbeding voor hen die in deze manier van muziek maken zijn geïnteresseerd. Harry de Vries (07-2017) 


Personnel: 
Stephan Telen - guitar
Berhard Wagner - guitar
Christian Kuntner - bass guitar

Manuel Pasquinelli - drums
Tobias Reber - live electronics
Markus Reuter - touch guitars, soundscapes


Discography (selection):   
Digitalis (2001)
Trepanation (2006)
Todmorden 513 (2011)
Mundo Nuevo (2015)