Amplifier -
Trippin' With Dr. Faustus (2017) 


Label: Rockosmos
Bandsite:
http://www.amplifiertheband.com/
Running Time: 59:22
Reviewer: Henk Vermeulen
Score: 
(out of 5 JoJo's)


In 2011 bracht de Britse band Amplifier het dubbelalbum 'The Octopus' uit, een meesterwerk dat als een nieuw ijkpunt in de wereld van de psychedelische rock kon worden beschouwd. Daarna verschenen nog 'Echo Street' (2013) en 'Mystoria' (2014) twee albums die, ondanks redelijke verkoopcijfers, beduidend minder spannend waren. Het was vooral het vertrek van basgitarist Neil Mahony waarvoor een prijs betaald moest worden. De eigenzinnig gespeelde, loodzware baslijnen van Mahony vormden het fundament waarop de psychedelische gitaarklanken en sfeervolle stem van bandleider Sel Balamir en het fantastische drumwerk van Matt Brobin de chemie konden vormen. Bovendien misten de composities van beide albums de broodnodige afwisseling en atmosferische psychedelica van hun voorganger waardoor zij saaie doorsnee (hard)rock albums werden.
Hoe anders is dat bij
het zesde album 'Trippin’ with Dr. Faustus'. Het speelplezier en de avontuurlijkheid van 'The Octopus' zijn helemaal terug! Het lijkt wel alsof bassist Alex Redhead, de opvolger van Mahoney, en drummer Matt Brobin eindelijk de formule hebben gevonden voor het fundament waarop de zang en gitaarakkoorden en psychedelische pedaaleffecten van Balamir tot zijn recht kunnen komen. Ook de composities zijn weer spannend en afwisselend. Luister naar het ruim acht minuten durende 'Freakzone', dat vanwege de intelligente afwisseling indruk maakt als een mini-opera en waarbij de krachtige samenwerking tussen beide ritmesectieleden onmiddellijk voelbaar is!
Over afwisseling gesproken: naast de bekende, veelal snoeiharde klanken die Amplifiers naam eer aan doen, kunnen we dit keer ook genieten van een Simon and Garfunkel achtige ballad ('Anubis'). Een verrassend rustpunt tussen het steviger werk dat we van deze band toch in de eerste plaats verwachten. De onheilspellende, zwaar psychedelische afsluiter 'Old Blue Eyes', vormt daarvan wellicht het prototype. Liefhebbers van de wat hardere psychedelica zoals bijvoorbeeld Opeth, Tool en Rush die vertolken en de intelligente psychedelica van Motorpsycho zullen genieten van dit album! Henk Vermeulen (08-2017)


Discography: 
Amplifier (2004)
Insider (2006) 

The Octopus (2010)
Echostreet (2013)

Mystoria (2014)
Trippin' with Dr. Faustus (2017)  


Personnel:
Sel Balamir - guitar, vocals 
Steve Durose - guitar, vocals 
Alex Redhead - bass, vocals 
Matt Brobin - drums