SHORTTRACK
Een 'quick scan' van releasesSavoldelli, Casarano, Bardoscia -
The Great Jazz Gig in the Sky (2016)


Label Moonjune Records
Score 3 (out of 5 JoJo's)
                                                                               

    
Ik ben geen liefhebber van covers. Als men het origineel naadloos naspeelt kan ik net zo goed naar het origineel luisteren. En als men er aan sleutelt denk ik "blijf er met je fikke vanaf". Dit trio heeft het gewaagd Pink Floyd's 'Darkside of the Moon' te coveren en in een jazz jasje te hijsen, omgeven met veel elektronica. Een hachelijke onderneming maar ik moet toegeven dat deze interpretatie aardig uitpakt. Je 'kijkt' onder een andere invalshoek naar een werk dat je kunt dromen en dat is best verrassend. Het oorspronkelijke album is zo goed dat het zelfs de jazzverpakking overleeft. De wat vreemde zang van Savoldelli, niet gespeend van humor, is even wennen. Maar dat geldt voor 'The Great Jazz Gig in the Sky' in zijn geheel. Na een paar luisterbeurten is het wel over. Dan loop ik naar de kast en ... u raadt het al. 

Arjen Anthony Lucassen's Strange Hobby (1996/2015)

Label Aluca Music
Score 2 (out of 5 JoJo's)Inderdaad, ik had het als coverhater (zie boven) de laatste tijd niet gemakkelijk want er viel ook nog een promo in de bus waarop Arjen Lucassen (Ayreon) zijn 22 favoriete nummers van de sixties inspeelt. Van Pink Floyd's 'Arnold Layne' tot 'Norwegian Wood' van The Beatles tot 'Sloop John B' van The Beach Boys tot 'Catch the Wind' van Donovan. Dat deed Lucassen reeds in 1996 (!) maar het album was 'out of print'. Wat mij betreft had dat zo mogen blijven. Er wordt aardig gemusiceerd, de tracks krijgen soms een twist en er schemert al wat door van Lucassen's latere aanpak met Ayreon. Voor de fans van die 'band' maakt deze 'Strange Hobby' het plaatje wellicht compleet. Voor anderen is deze release echter volkomen overbodig. Ook voor mij.

Armonite - The Sun Is New Each Day (2015)
 

Label Eigen Beheer
Score 3 (out of 5 JoJo's)


Armonite is een duo bestaande uit Jacopo Bigi (violin) en Paolo Fosso (keyboards) aangevuld met Porcupine Tree's Colin Edwin (bass) en Jasper Barendregt (drums). Dit tweede album is geproduceerd door Paul Reeve (Muse). Negen tracks waarvan opener 'Suitcase War' direct de toon zet en mij doet denken aan de solo-albums van Jerry Goodman (Mahavishnu Orchestra). Vernuftig in elkaar gestoken jazz-rock die af en toe, door vreemde wendingen en klassieke passages, de luisteraar op het verkeerde been zet. Ik ben nog niet geheel overtuigd, het klinkt allemaal wat klinisch, maar zeker een duo om in de gaten te houden. 

Leon Alvarado - The Future Left Behind (2016)
 

Label Eigen Beheer
Score 3 (out of 5 JoJo's)


Toetsenist Leon Alvarado komt met een nieuw ambitieus muzikaal sci-fi verhaal waarbij het art-work ook een belangrijke rol speelt. Dat laatste is inderdaad goed verzorgd. Voor de muziek riep Alvarado de hulp in van Rick Wakeman - die er zo'n typische Wakeman Moog solo uitgooit in 'Launch Overture' - en Billy Sherwood voor de gitaarpartijen. Naast de verbeelding door de muziek en de hoes wordt het verhaal ook nog verteld door Steve Thamer: een vervuilde en politiek verdeelde aarde noopt ons te vertrekken naar andere planeten. Een eerder gebruikt gegeven in de science fictionhoek. We horen klinische symfonische rock waarin de emotie en de ziel ontbreekt. Volgens mij komt dat ook omdat de mannen niet met elkaar musiceerden in één ruimte maar de partijen op afstand tot stand kwamen waarna het knip- en plakwerk begon. Dat hoor je, dat voel je. Jammer, met iets meer warmte, emotie en synergie had er meer in gezeten. Nu gaat 'The Future Left Behind' de kast in om ....

Short Track by Harry de Vries (11-2016)