Wat een week ... CD

RADIOHEAD - A Moon Shaped Pool (2016)

Een meesterwerk ...

... hebben de mannen van Radiohead afgeleverd, daarover twijfel ik geen minuut. Er zit geen sleet op Thom Yorke c.s. Sterker nog, ze groeien door naar een voor de meeste bands onhaalbaar niveau, gezet in een ijzersterke produktie.
'A Moon Shaped Pool' is inmiddels het negende studioalbum van de Engelsen. Natuurlijk beweegt de band in het bekende idioom van alternatieve rock met invloed van elektronische muziek en vleugjes jazz. Het lichte experiment dat er altijd al was is echter nu zwaarder aangezet en is verwerkt in en om pakkende melodielijnen zoals in het prachtige 'Daydreaming' en het huiveringwekkende 'Numbers'. Veel is georkestreerd zoals in opener 'Burning Witch', een geweldige binnenkomer die staat als een huis. Tussen de linies waart soms de geest van Syd Barrett en vaak de gelukkig nog levende geest van Robert Wyatt rond, hetgeen mij zeer aanspreekt.
Dit tiende album is wederom een meesterwerk. 'OK Computer' (1997), 'Kid A' (2000) en 'Amnesiac' (2001) waren dat voor mij ook. Een imponerende prestatie. Harry de Vries (wat een week 21)