Kevin Kastning - Otherworld (2015) 

Label: Greydisc Records
Bandsite: www.kevinkastning.com
Running Time: 66:02
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score: 
(out of 5 JoJo's)


Kevin Kastning is een bijzondere gitarist uit de States die ik tot voor kort niet kende maar steeds vaker zie opduiken in artikelen over progressieve muziek. Bovendien speelt hij regelmatig samen met Mark Wingfield, de gitarist die al eerder aandacht kreeg op ProgLog AFTERglow. En, zo meldt het promovel, hij is opgeleid door Pat Metheny.
Kastning is niet alleen bijzonder vanwege zijn spel maar hij is ook de uitvinder en ontwerper van nieuwe gitaren. Voorbeelden daarvan zijn de 15-snarige Extended Classical Guitar en de 36-snarige (!) Double Contraguitar. Die snaarinstrumenten zien er geweldig uit maar klinken ook indrukwekkend. Dat is o.a. te horen op dit debuutalbum 'Otherworld', althans als het om solowerk gaat, van Kastning.
Het album bestaat uit 16 tracks die, op een enkele uitzondering na, vaak tussen de 2 en 3 minuten klokken
. Dat maakt het wat fragmentarisch maar alle tracks bewegen zich wel in eenzelfde ambientsfeer waardoor het album toch als een geheel klinkt. Soms duiken er jazzy akkoorden op, er komen avant-gardistische passages voorbij en ook de klassieke invalshoek wordt niet geschuwd maar ambient is uiteindelijk de dominante noemer. Er worden uitsluitend gitaren gebruikt maar dat gebeurt inventief en creatief zodat de afwezigheid van andere instrumenten niet als hinderlijk wordt ervaren. Heel af en toe doet het mij denken aan Anthony Phillips en zijn 'Private Parts and Pieces'-cyclus. 
Dit soort albums worden bij mij niet gauw veeldraaiers. En op enig moment loopt mijn concentratie ook weg. Maar het innovatievermogen van Kastning, waardoor het gitaarspel een nieuw territorium betreedt, valt in hem te prijzen. Ik ben benieuwd hoe het gebruik van deze 'veelsnarige' gitaren klinkt in een bredere bezetting. Harry de Vries (11-2015)

Kastning & 36-string double contra guitar
Personnel:
Kevin Kastning - 36-string double contraguitar, 30-string contra-alto guitar, 15-string extended classical guitar, 12-string soprano guitar, 6-string classical guitar  

Discography:
Otherworld (2015)