Kinetic Element - Travelog (2015) 

Label: Melodic Revolution Records
Bandsite: www.kineticelement.com
Running Time: 70:33
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score: 
(out of 5 JoJo's)


Als ik deze promo niet zou hebben ontvangen zou de Amerikaanse band Kinetic Element mij in de stortvloed aan releases waarschijnlijk zijn ontgaan. En dat zou jammer zijn want deze band, uit 'de stal' van Glass Hammer want Schendel en Babb hebben het album 'Travelog' gemasterd, laat op hoog niveau progressieve rock met veel symfonische invloeden horen.
De liefhebbers van lange tracks komen ruim aan hun trekken want de vijf tracks klokken gemiddeld zo'n 14 minuten, met een uitschieter via opener 'War Song' naar ruim 20 minuten.Overigens een van de sterkste nummers met invloeden van Jethro Tull - vooral via het samenspel tussen de keys van Mike Visaggio en de gitaren van Todd Russell - en Genesis. En natuurlijk door de geweldige zanger Dimetrius LaFavors (van Odin's Court) die verder in het titelnummer en in 'Visions of a New Dawn' zijn kunsten laat horen. Wat een power heeft die man in zijn strot maar ook wat een finesse kan hij aan de dag leggen. Hij beheerst alle vocale registers en heeft een ideale stem voor de wat meer theatrale prog en symfo.
Het kwartet verstaat hun vak want er wordt hoogstaand gemusiceerd. De produktie is prima en het album, dat voorts invloeden laat horen van IQ, kent geen zwakke momenten. Het is dan weliswaar niet revolutionair of vernieuwend maar Kinetic Element heeft met 'Travelog' een smaakvol, sferisch en heerlijk wegdraaiend album afgeleverd dat meer aandacht verdient dan ik tot op heden in de publiciteit heb waargenomen. Harry de Vries (09-2015)


Personnel:

Mike Visaggio - keyboards
Todd Russel - guitars, Ttiangle
Michael Murray -  drums, percussion & whistling
Mark Tupko - bass
Guest Vocalists:
Dimetrius LaFavors (tracks 1, 2 & 5)
Michelle Schrotz (track 3)
Mike Florio (track 4)


Discography:

Powered by Light (2009)
Travelog (2015)