Wat een week ... CD

SOUP - Come on Pioneers (2006)

The Legendary Minstrel Sessions …

... was een (progressive) rockfestivalletje van het label Minstrel Music op 15 maart jl. in Hedon, Zwolle. Naast 'superband' Spidergawd (met Saether en Kapstadt van Motorpsycho) trad er een Noorse band op, genaamd Soup. Het optreden van deze mij onbekende groep maakte een overweldigende indruk. Na afloop heb ik twee CD’s aangeschaft.
'Come on Pioneers' bevalt mij het best. Progrock ten top: briljant, buitencategorie, haute cuisine, superlatieven schieten te kort. Het album bestaat uit acht songs die bij elkaar een dik half uur in beslag nemen. Aan de korte kant maar de verscheidenheid maakt dat het album precies in balans is en geen moment verveelt.Terwijl bij langere albums nogal eens de kwalificatie 'overdaad schaadt' van toepassing is.
Veel invloeden (b
andleider Erland Aastad Viken vertrouwde mij na afloop toe dat men vooral door King Crimson is geïnspireerd) weet Soup knap te integreren tot een uniek eigen geluid. De typische Mellotronsound van de eerste KC albums vormt inderdaad een rode draad. Het kippenvel gevende kabbelende orgel op de achtergrond doet denken aan Richard Wright. Maar het meest karakteristiek is de typische, arctische sfeer: de bij vlagen dromerige klanken roepen het beeld op van een dolende ijsbeer die zich in het Noorderlicht een weg baant door het besneeuwde Poollandschap. Inderdaad, een sfeer die eerder al door hun landgenoten van Gazpacho werd gecultiveerd. Henk Vermeulen (wat een week 15)