SHORTTRACK
Een nieuwe rubriek met een 'quick scan' van releasesYagull - Kai (2015)
Label Moonjune Records
Score 4 (out of 5 JoJo's)
                                                                               

  

Al eerder werd aandacht gegeven aan Yagull dat toen 'slechts' bestond uit gitarist Sasha Markovic. Nu uitgegroeid tot een duo met pianist Kana Kamitsubo. En een aantal gasten uit de Moonjune-school zoals drummer Marko Djordjevic en gitarist Dewa Budjana. Twaalf filmische, gestileerde tracks van eigen hand en twee covers ('Burn' van Deep Purple en 'Wishing Well' van Free). Een "sonische bouillabaisse" zegt het promovel. Inderdaad een smaakvol palet aan invloeden. Heerlijk voor de late avond.


Lunden Reign - American Stranger (2015)
Label Cleopatra Records
Score 2 (out of 5 JoJo's)
Een rock opera over intolerantie. Dat kan geen kwaad. Bij de muziek ligt dat anders. Tien gedateerd klinkende, stevige AOR-tracks die mij weinig doen. Het gaat gladjes voorbij wat het met een aantal mannen aangevulde damesduo Lora G. Espinoza-Lunden en Nikki Lunden laat horen. Niet goed, niet slecht. Dertien in een dozijn.Toegevoegde waarde? Nul (0)!

The Psychedelic Ensemble - The Sunstone (2015)
Label Glowing Sky Records

Score 4 (out of 5 JoJo's)


TPE is inmiddels een gevestigde naam binnen de prog. Aangevuld met een aantal gasten, waaronder de uitstekende zangeres Ann Caren, toont de nog steeds onbekende muzikant op dit vijfde werk al zijn kwaliteiten: prima composities, imponerende keyboards, weldadige orkestraties. Een concept, over De Zonnesteen, navigatiemiddel der Vikingen, een tomtom 'avant la lettre'. Minpuntje: de partijen buitelen over elkaar heen. Af en toe wat gas terug zou welkom zijn. Maar per saldo: erg goed!

Peter Banks Empire - The Mars Tapes (2014)
Label Gonzo Multimedia
Score 4 (out of 5 Jojo's)
De in 2013 overleden gitarist Peter Banks was oprichter van Yes (en bedenker van de naam). Hij vertrok na meningsverschillen en richtte Flash op in 1971, maakte solo-albums en formeerde in 1979 Empire. Banks nam alle repetities op maar het kwam nooit tot een release. Nu dan deze 2CD met 12 acceptabele tot goede tracks in de lijn van Flash. Met een bonus waarop Brand X'ers Phil Collins (drums) en John Giblin (bas) participeren. Goed dat dit uitgebracht wordt. Het maakt de discografie van de illustere Banks compleet.  


Not A GOOD Sign - From a Distance (2015)
Label Altrock Productions
Score 3 (out of 5 Jojo's)

 

Dit tweede album van de Milanese band Not A GOOD Sign laat een combi horen van de welbekende prog uit de jaren 70 en hedendaagse rock. Het zit goed in elkaar, de produktie is prima, technisch is de 5-mans band vaardig, al is de zang van Calandriello af en toe 'over the top', de hoes is okay alleen de dynamische composities beklijven niet snel. Daar zijn ze te complex voor maar ook na herhaalde draaisessies lukt het mij niet. Referenties: VDGG, King Crimson, Areknames. Om tot een hogere waardering te komen moet de band stappen zetten waarbij de kunst van het weglaten de uitdaging vormt. 
Harry de Vries (04-2015)