Wat een week ... CD

BRAND X  - Nuclear Burn (2015)

Het blijft behelpen …

... want moesten we het eerst decennia doen met de eerste generatie masters (incl. een armoedig boekje) nu zijn er eindelijk officiële remasters van de zes albums van Brand X maar helaas samengebracht op vier schijven 'Nuclear Burn'. Weliswaar chronologisch maar wel doorlopend van de ene naar de andere disc. Had toch liever separate albums gehad. En dan heb ik het nog niet eens over de verpakking: zo'n verschrikkelijke plastic 4CD-doos die altijd kapot gaat. Zo ook nu.
Het gaat uiteindelijk om de muziek en die is natuurlijk prima. Brand X was een bijzondere band die in de jaren '70 bijzondere jazz-rock maakte, uit duizenden herkenbaar. De remasters zijn goed, al hoor ik nog steeds af en toe achtergrondruis, alsof je een LP op hebt staan, en is de toevoeging 'remaster' onvindbaar, waardoor je toch weer gaat twijfelen. Maar het geluid lijkt toch wel opgepiept.
'Unorthodox Behaviour'(1976), 'Livestock' (1977), 'Moroccan Roll' (1977), 'Masques'(1978), 'Product'(1979) en 'Do They Hurt?' (1980) zijn met sterke BBC-opnames aangevuld. Het geeft een mooi overzicht. Collins cs. zijn definitief vastgelegd voor het nageslacht. Of overleeft dit soort muziek niet? Harry de Vries (wat een week 07)