DEWA BUDJANA - Hasta Karma (2015) 

Label: Moonjune Records
Bandsite: http://www.dewabudjana.com/
Running Time: 52:23
Reviewer: Henk Vermeulen
Score: 
 (out of 5 Jojo's)


De progressieve jazzrock van Dewa Budjana, een Indonesische gitarist die al bijna 40 jaar actief is in de muziekwereld. Dat horen we op 'Hasta Karma', een heerlijk fusionalbum dat nooit gaat vervelen.
Budjana schrijft songs, componeert en speelt muziek en heeft in diverse bands gespeeld. Hij maakt al geruime tijd deel uit van de rockband Gigi, waarmee hij reeds veertien albums heeft opgenomen. 'Hasta Karma' is het achtste soloalbum van deze briljante gitarist die ondanks zijn klassieke scholing een grote voorliefde voor jazz heeft ontwikkeld. Hij is beïnvloed door de muziek van jazzgiganten als John Mclaughlin, Chick Corea en Pat Metheny en dat is goed te horen op dit album.
Eerder werd op ProgLogAFTERglow onder andere aandacht besteed aan 'Surya Namaskar' (2014), de voorganger van 'Hasta Karma'. Dat album viel op door de bijzondere wijze waarop westerse jazzrock en oriëntaalse sferen met elkaar waren geïntegreerd, waardoor een prettige psychedelische jazzsound werd gecreeërd. 'Hasta Karma' is van een andere orde: stevige westers georiënteerde jazzrock waarin de oosterse geheimzinnigheid van zijn voorganger veel minder aanwezig is.
Er is één uitzondering, het bijna twaalf minuten durende 'Ruang Dialisis'. Deze track verscheen reeds op het debuutalbum van Budjana ('Nusa Damai', 1997). Hij componeerde deze song ooit als eerbetoon aan zijn overleden vader. Het is een uiterst complexe compositie waarin alle fusion elementen vertegenwoordigd zijn en waarin ijzingwekkend tribaal gezang, uitgevoerd door Budjana’s grootmoeder ten tijde van zijn vaders begrafenis, vooral de aandacht trekt.

De overige nummers zijn te kenschetsen als heerlijke, avontuurlijke maar bovenal afwisselende jazzrock-composities waarin bij vlagen virtuoos wordt gemusiceerd. Dewa Budjana heeft dan ook de assistentie van niet de minste sessiemuzikanten. Zo zijn bijvoorbeeld contra-bassist Ben Williams en de magistrale drummer Antonio Sanchez van The Pat Metheny Unity Group van de partij! Henk Vermeulen (02-2015) 

Personnel:

Dewa Budjana - electric & acoustic guitars, soundscapes
Joe Locke - vibraphone
Ben Williams - upright bass
Antonio Sanchez - drums
with Special Guests:
Indra Lesmana - piano, melodica (tracks 4, 5, 6)
Jro Ktut Sidemen - vocals (track 4)


Discography:

Nusa Damai (1997)
Gitarku (2000)
Samsara (2003)
Home (2005)
Dawai In Paradise (2012)
 
Joged Kahyangan (2013)
Surya Namaskar (2014)
Hasta Karma (2015)