Wat een week ... CD

TODD TOBIAS - Impossible Cities (2014)

Geïnspireerd door …

... het gelijknamige boek van Italo Calvino heeft de Amerikaanse multi-instrumentalist en producer van Guided by Voices, Todd Tobias, zestien tracks vernoemd naar denkbeeldige steden. En gelijk echte steden: soms angstaanjagend, in andere gevallen prachtig van schoonheid. Dat zijn tevens de uitersten waartussen de instrumentale muziek op 'Impossible Cities' zich beweegt, al is somberheid meestal troef.
De filmische muziek beweegt zich op vele vlakken. Zo hoor ik flarden Roxy Music, soundscapes á la Robert Fripp, of is dat toch Klaus Schulze die langskomt? Kortom, het is moeilijk te plaatsen maar is dat erg? Tevens wordt er veel geëxperimenteerd met onverwachte structuren, toonsoorten en ritmes. Daardoor progressief maar ook vermoeiend. Ten slotte is de produktie low-budget, maar dat is verklaarbaar vanuit het lo-fi cultuurtje waarin Tobias met Guided by Voices verkeert.

Dit album is uitgebracht door het nieuwe Nederlandse label Tiny Room. Ik hoop dat dit label nog vaker zulk interessant werk uitbrengt. De muziek is weliswaar niet voor een groot publiek maar het in een mooie hoes gestoken 'Impossible Cities' is voor Todd Tobias zelf en voor dit label een prima visitekaartje. Harry de Vries (wat een week 47)