DAVE KILMINSTER -
... and the truth will set you free ... (2014)

Label: Cherry Red Records

Bandsite: www.davekilminster.com/
Running Time: 59:39
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score:
(out of 5 Jojo's)


Misschien niet een naam die direct de bellen bij iedereen doet rinkelen maar geïnteresseerden in progrock zullen Dave Kilminster o.a. kennen als gitarist in dienst bij John Wetton en de afgelopen jaren als de 'vervanger' van David Gilmour tijdens de overweldigende live-uitvoeringen door Roger Waters van 'The Wall'.
Kilminster is een begenadigd gitarist die uitstekend uit de voeten kan in veel verschillende segmenten van de rock: ingetogen op de akoestische gitaar, strakke lijnen trekkend op de elektrische, scheurend en schurend in steviger tracks maar altijd onder één gemeenschappelijke noemer: virtuositeit.
Al eerder gaf ProgLog AFTERglow aandacht aan Kilminster via zijn vorige prima album 'Scarlet - The Director's Cut' (2012). Kilminster beheerst - hij had er ruimschoots de tijd voor tussen de honderden uitvoeringen van 'The Wall' door - de kunst van het componeren nog beter dan voorheen. Op '... And the Truth Will Set You Free ...' is sprake van duidelijke thema's waarin de melodie in acht wordt genomen zonder 'mainstream' te worden, intrigerende teksten over het leven, veel afwisseling van dynamisch en relatief hard naar introvert zoals in 'Save Me', een track die mij overigens iets te lang duurt. En er zijn, gelijk het vorige album, voldoende prografeltjes te ontdekken. Ten slotte zijn alle acht tracks ook nog gestoken in een helder en vol geluid, met dank aan producer John Astley die zich recent ook ontfermde over de remasters van The Who.
Het is lastig uitschieters te benoemen omdat het album zich integraal op een hoog niveau beweegt maar opener 'Messiah', 'The Fallen' en het mysterieuze, repeterende en met Floydiaanse geluidjes doorspekte eindspel 'Stardust' stelen voor mij de show.
Dave Kilminster heeft zijn naam wat mij betreft met dit album definitief gevestigd. Zijn composities staan als een huis, gitaartechnisch is het van een zeer hoog niveau en de emotie zit in ieder akkoord en niet te vergeten ook in de teksten. Ik adviseer: snel kopen dan kan het album nog net genoeg beluisterd zijn om in de Eindejaarslijst 2014 terecht te kunnen komen! Harry de Vries (12-2014)


Personnel:

Dave Kilminster - vocals, guitars, keyboards
Pete Riley - drums
Phil Williams - bass


Discography:

Scarlet (2007)
Scarlet - The Director's Cut (2012)

... And the Truth Will Set You Free ... (2014)