Wat een week ... CD

VERDEAUX/MENETREY Tribal Hybrid Concept (2014)

Het oerwoud in, de savanne op ...
 
... dat is wat je via 'Tribal Hybrid Concept' meemaakt. Cyrille Verdeaux kennen we naast zijn solowerk natuurlijk van Clearlight. De in 2006 overleden Pascal Menetrey verzamelde tijdens zijn reizen etnische geluiden. Deze samples zijn door Verdeaux op indrukwekkende en integere wijze verwerkt in 14 composities, die een prog- en trancerandje krijgen door de weldadige keyboards van Verdeaux.
Het duo neemt ons mee op een tocht langs de Papoea's, stammen in Afrika, dorpen in India met stemmen van vrouwen en kinderen, Balinese tonen, vogel- en insectengeluiden en zelfs het geluid van vallende bomen in het Amazonegebied dat geteisterd wordt door 'houtzoekers'. Er wordt dan ook terecht een stem gegeven aan Raoni, de 'Chief of Amazonia' die zich inzet voor het regenwoud.  

Het uitstekende album verbeeldt een bijzondere reis die je doet beseffen dat er meer is dan onze dominant veronderstelde Westerse cultuur en die je wakker schudt. Want wat zou het toch eeuwig zonde zijn als dit soort etnische culturen zouden verdwijnen en wat zou het een wereldramp zijn als het regenwoud ten onder gaat. Steun deze strijd! Harry de Vries (wat een week 34)