HEDERSLEBEN 2 -  Die Neuen Welten (2014) 

Label: 1305Unterharz
Bandsite: http://www.hedersleben.com
Running Time: 37:17
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score:
(out of 5 JoJo's)


Soms ploft er een album op de deurmat waarbij je tijdens de eerste beluistering al opveert en denkt "wat een welkome verrassing, wat een flonkerend lichtpuntje in deze sombere tijden". Dat is nog steeds het gevoel bij het tweede album 'Die Neuen Welten' van Hedersleben 2, de Krautrockers uit Californië. Ja u leest het echt goed, zuurkool aan de Westcoast.  
Nu vermeldt men op het promovel 'Krautrock' maar dat klopt slechts ten dele want deze drie heren en twee vrouwen laten horen dat er meer in hun muzikale koffer huist. Zo is de muziek en de sfeer kosmisch, space-rock zoals u wilt, waarin invloeden van Gong en Hawkwind zijn geïntegreerd. Maar zijn er ook significante referenties aan de lang uitgesponnen composities uit de beginjaren van Pink Floyd. Repetitie speelt in de vijf tracks een belangrijke rol waarvan een hypnotiserende invloed uitgaat. Een uitermate sterk punt van de band is dat over de gehele linie en in alle tracks een pakkend melodieus thema vernuftig wordt uitgewerkt. En de genoemde herhaling leidt zeker niet tot eenvormigheid want er is tegelijkertijd sprake van veel afwisseling en dynamiek. Niet zo gek als je op expeditie bent naar nog niet ontdekte sterrenstelsels, naar een nieuwe wereld, op zo'n reis kom je nogal wat tegen.
De vijf tracks zijn allen even sterk al vormen de intrigerende opener 'Zu den Neuen Welten' en de afsluiter 'Tiny Flowers/Little Moon', gezegend met een prachtig aan Keith Jarrett refererend pianothema, voor mij de absolute hoogtepunten. De twee vrouwen op dit album, toetsenist Kephera Moon en gast Kati Knox verzorgen af en toe de vocalen.
Zoals gezegd een verrassing dit album van Hedersleben. Knap gespeelde en prima opgebouwde composities die je meenemen naar een andere wereld, Die Neue Welt! En dat is op gezette tijden best lekker als je net de krant gelezen hebt of naar het nieuws hebt gekeken.

Harry 'JoJo' de Vries (09/2014)

Personnel:
Kephera Moon - keyboards, vocals
Bryce Shelton - bass
Nicky Garratt - guitar

Jason Willer - drums
Kati Knox - guest vocal


Discography:
Hedersleben 1: Upgoer (2013)
Hedersleben 2: Die Neuen Welten (2014)