Wat een week ... CD

DEWA BUDJANA - Surya Namaskar (2014)

"Virtuoos gitaarspel  ...

... vervult doorgaans de hoofdrol en de ondersteunende (!) bijrollen worden vertolkt door briljante baspartijen en onnavolgbaar slagwerk, waarbij electrische pianoklanken het muzikale behang vormen”. Een gesimplificeerde definitie van westerse fusion.
Fusion beoefent de Indonesische guitarist Dewa Budjana op 'Surya Namaskar'. Het bijzondere is echter dat de westerse fusionklanken zich aandienen in een muzikale context die in eerste instantie orientaals is. De opening van 'Kalinga' brengt de luisteraar in een oosterse meditatieve sfeer, met name door het vioolspel en het tribale gezang. Niet lang daarna neemt een aansprekende gitaar-riff je mee naar typische westerse fusionklanken die transformeren naar een heus (hard)rock geluid, om daarna te evolueren naar een oase van rustgevende electrische piano en -gitaar.
Niet elke song is begiftigd met deze avontuurlijke intensiteit maar het album is voor de fusionliefhebber die van sfeerwisseling en van virtuositeit houdt, zeker het beluisteren waard. De hoge kwaliteit van de gastartiesten is ook het vermelden waard: Jimmy Johnson is een fenomenaal jazz-basgitarist en het slagwerk van Vinnie Colaiuta (o.a. Zappa) is een voorbeeld voor elke fusiondrummer! Op de titelsong speelt sessie-gitarist Michael Landau (o.a. Pink Floyd) de sterren van de hemel. Kortom: Surya Namaskar is een meer dan verdienstelijk, zelfs bijzonder, (fusion) album. Henk Vermeulen (wat een week 22)