Wat een week ... CD

MIND:SOUL - The Way it Should Be (2014)

Een mens heeft ...

... liefde nodig maar wat gebeurt er als twee mensen een relatie krijgen, die noodzaak zien maar desondanks lastig liefde kunnen geven en ontvangen? Dat is het thema van 'The Way it Should Be', het eerste volwaardige studioalbum van de Nederlandse band Mind:Soul.
De zesmansband van Tom de Wit (vocals, guitars, synths), bekend van TDW, maakt strakke progmetal, al is dat label versluierend. Dit prima album laat namelijk horen dat men van meer markten thuis is. D
at past bij hun uitgangspunt: "music that is cut loose of any preconceived notions on genres and conventions". Zo zijn er symfonische elementen terug te vinden in de 13 tracks, invloed van Porcupine Tree en zelfs wat ambient in de 'Sequence'-intermezzi. Maar dus ook progmetal en van een hoog niveau, waarbij ik regelmatig aan Shadow Gallery moet denken.
Technisch klinkt het sterk, zo ook de produktie, en De Wit is een zanger die zowel van leer kan trekken als ingetogen kan zingen. De band gaat op toernee. Ik zou zeggen, als ze in de buurt zijn, ga er naar toe want de sterke composities lenen zich uitstekend voor live-optredens.
Harry de Vries (wat een week 23)