Wat een week ... CD

PIERRE MOERLEN'S GONG - Downwind (1979/2010)

Weinig te maken ... 

  ... muzikaal althans, met de nog steeds bestaande spacey oerversie van Gong. Maar omdat drummer/percussionist Pierre Moerlen deel uitmaakte van de jazzrockperiode van Gong (met o.a. 'Shamal' uit '76 en 'Gazeuse' uit '77) besloot hij ooit om deze naam te hanteren.
De in 2005 helaas overleden Moerlen liet op dit eerste soloalbum goed horen hoe belangrijk hij was in die jazzgeneratie van Gong. Voornaamste stijlkenmerk is dat zelfs de melodielijnen door percussie worden beinvloed en natuurlijk dat jazzrock ongelijk is aan spacerock. Deze remaster is gewoonweg een geweldig werkstuk, uitgezonderd de uit de toon vallende opener 'Aeroplane'. Vooral de ruim 11 minuten 'Downwind' zijn briljant met bijdragen van Steve Winwood en Mike Oldfield. Kippenvel ook bij het introverte 'Emotions' en 'Xtasea'.
'Pentatine' uit 2002 was Moerlen's laatste werkstuk. Al zijn kompanen zijn nog steeds lovend over hem. Over de doden niets dan goeds maar hij verdient het ook want hij zette een pendant van jazzrock neer die zijn herkenbare handtekening heeft. Harry de Vries (wat een week 50)