Dewa Budjana - Joged Kahyangan (2013)

Label: Moonjune Records
Bandsite: http://www.dewabudjana.com
Running Time: 48:56
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score:
(out of 5 Jojo's)


Laat ik maar met de deur in huis vallen, de hier al eerder besproken Indonesische gitarist Dewa Budjana heeft met 'Joged Kahyangan'  (Indonesisch voor 'hemel') een heerlijk jazz-rock album afgeleverd dat zich beweegt in wat ik voor het gemak maar even de 'Pat Metheny-traditie' noem en dat de afgelopen weken regelmatig de woonkamer weldadig vulde.
Dewa Budjana is internationaal nog niet echt doorgebroken - wat hij zeer zeker wel verdient - maar is in Indonesie een grote jongen. Hij vierde successen met de rockgroep Gigi en is gewend voor stadions met 60.000 mensen te spelen. Naast deze poporientatie heeft hij een kanaal nodig om zijn andere kwaliteiten, die binnen het jazz-idioom liggen, kwijt te kunnen. Dat stelt hem ook in staat om, al is het sporadisch, elementen van de traditionele Indonesische muziek te verwerken.   
Naast wat lichte invloed vanuit de Canterbury scene is de invloed van Pat Metheny  overduidelijk en dan heb ik het niet over de free-jazz die Metheny maakt maar over zijn jazz-rock zoals o.a. te horen valt op de albums 'Secret Story' en 'Imaginary Day'. Die sfeer ontmoeten we ook bij Budjana, in zijn gitaarspel, in de sfeer van het album en in de uitstekende productie. En niet in het minst door zijn hoogstaande begeleiders zoals Larry Goldings (toetsen), Bob Mintzer (woodwinds), Jimmy Johnson (bass) en Peter Erskine (drums). Deze laatste is legendarisch want hij maakte deel uit van Weather Report tijdens de periode met Jaco Pastorius en dat was immers niet de minste periode van deze geweldige band.
De acht tracks op 'Joged Kahyangan' liggen gemakkelijk in het gehoor maar worden nooit lichtvoetig. De gelaagdheid van de composities en de technische virtuositeit van Budjana en zijn kompanen zorgen hiervoor. Wat de jazz-rock traditie nog weleens ontbeert is melodie maar dat is hier, luister maar eens naar het prachtige titelnummer en naar 'Erskoman', prima verzorgd, wellicht terug te voeren op Dewa Budjana's pop- en rockachtergrond. De prima zang van Janis Siegel in het enige vocale nummer 'As You Leave My Nest' komt wat 'easy listening' over maar uiteindelijk krijgt het geheel een interessante experimentele twist.
Wederom heeft Dewa Budjana mij blij verrast. Zoals ik al eerder schreef zouden de organisatoren van bijvoorbeeld North Sea Jazz hun dosis 'jazz' op peil kunnen brengen door nog wat verder over de grenzen te kijken dan dat ze al doen en vanuit Indonesie bijvoorbeeld Dewa Budjana binnen te halen. Daar zou men heel wat jazz en jazz-rock liefhebbers een plezier mee doen. Harry 'JoJo' de Vries (12-2013)

Discography:
Nusa Damai (1997)
Gitarku (2000)
Samsara (2003)
Home (2005)
Dawai in Paradise (2011/2013)

Joged Kahyangan (2013)

Personnel:
Dewa Budjana - guitars
Larry Goldings - acoustic piano, Hammond organ
Bob Mintzer - soprano & tenor saxophone, bass clarinet
Jimmy Johnson - bass guitar
Peter Erskine - drums
Janis Siegel -vocals (on track 4)