I Know You Well Miss Clara - 
Chapter One (2013)

Label: Moonjune Records
Bandsite: http://iknowyouwellmissclara.weebly.com/
Running Time: 63:49
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score:
(out of 5 Jojo's)


Moonjune Records blijft de Indonesische archipel afstropen op zoek naar onbekend talent. Dat is blijkbaar volop aanwezig. Simak Dialog, Dewa Budjana, Tohpati Bertigo en Tohpati Ethnomission kregen al volop aandacht op ProgLog AFTERglow. Nu dan een volgende loot aan de Jogjakarta-boom, de band I Know You Well Miss Clara (IKYWMC) bestaande uit vier jonge, creatieve muzikanten.
De eerste track 'Open the Door, See the Ground' begint met pianospel dat sterk doet denken aan Keith Jarrett waarna de band langzamerhand bijspringt en tien minuten lang progressieve jazz-rock laat horen met invloeden van Brand X, Soft Machine en The Mahavishnu Orchestra. Ook schuwt men het experiment niet zoals halverwege deze track te horen valt en komt het intrigerende pianothema aan het einde terug om de afsluiting te verzorgen.
Alle zeven composities van het in slechts achttien uur opgenomen album worden gedomineerd door het gitaarspel van Reza Ryan, technisch sterk maar bovenal creatief en in die zin onvoorspelbaar. En door de keyboards van Adi Wijaya. Het is overigens jammer dat de elektrische piano in het hoge segment van de akkoorden resoneert en vervormt. Dat had produktioneel op kunnen worden gelost, tenzij het gaat om een overjarig toetsenbord natuurlijk. Maar dan nog. Al geeft het het geheel wel een rafeltje.
'Conversation' is een prachtig stuk waarin een relatieve eruptie op gitaar zijn plaats vindt tussen sensitief en enigszins laid-back spel van de rest van de band. 'Pop Sick Love Carousel' kent een soortgelijke sfeer met lekker swingend orgelspel van Wijaya en een prima en stevige solo van Ryan die dan opeens terugvalt naar de ingetogenheid van een solitaire elektrische piano.
Ook het bijna kwartier van 'Reverie #2' start met rustig gitaarspel van Reza Ryan dat duidelijk geïnspireerd is door Focus en Jan Akkerman en de band langzaam maar zeker meeneemt naar allerlei uithoeken van de jazz-rock en in de richting van de Canterbury-sound. 'Love Letter from Canada' en 'Dangerous Kitchen' houden de hoge kwaliteit vast om uiteindelijk aan te belanden bij de afsluitende track 'A Dangerous Girl from the Planet Marsavishnu Named after the Love' die niet alleen een lange titel draagt maar ook bijna elf minuten klokt. Een ode aan The Mahavishnu Orchestra en gast Nicholas Combe speelt op sax lekker tegendraads in op de gitaarpartijen van Ryan.
IKYWMC heeft met 'Chapter One' een sterk hoofdstuk geschreven van een boek dat hopelijk nog meer 'chapters' zal gaan bevatten. Ik kijk ernaar uit. Het debuut is in ieder geval veelbelovend. Harry 'JoJo' de Vries (10-2013)


Personnel:
Reza Ryan - guitar
Adi Wijaya - keyboards
Enriko Gultom - bass
Alfiah Akbar - drums

with special guest
Nicholas Combe - sax (on tracks 6 and 7) 

Discography:
Chapter One (2013)