Fairport Convention - More Things We Did On Our Holidays (2011)

Label
: Secddo
Bandsite:
http://fairportconvention.com
Running Time: 1.15:13 + 1.14:54
Reviewer: Henk Vermeulen
Score:
(out of 5 JoJo's)


'Psychedelisch' is
niet de eerste associatie die opkomt bij de Britse folk(rock) formatie Fairport Convention. Toch is dat een passende benaming bij de muziek op de onlangs verschenen dubbel CD '
More Things We Did On Our Holidays'.
De titel verwijst naar het legendarische tweede bandalbum 'What We Did On Our Holidays' (1969), met daarop een van de meest huiveringwekkende folksongs aller tijden 'Fotheringay'. De zangeres die dat nummer groot maakte, de schitterende Sandy Denny, overleed in 1978 na een val van de trap. Zij is hier dan ook niet te horen want dit album bevat compilaties van de Crophedy Festivals in 1986 en 1987. Wel horen we een groot aantal andere leden van de eerste bandlichtingen zoals Richard Thompson, Dave Swarbrick, Iain Matthews, Dave Mattacks, David Pegg en natuurlijk Simon Nicol, het enige bandlid van het eerste uur die nog steeds deel uitmaakt van de band.
Deze driedaagse jaarlijkse festivals worden georganiseerd door Fairport, die zelf ook optreden, evenals allerlei gast-artiesten. Zo is bijvoorbeeld Jethro Tull’s Ian Anderson regelmatig gast, ook op deze compilaties. Er zijn heel wat uitgaven van de verschillende Crophedy-concerten, zowel op CD als op DVD, en deze zijn, hoewel de kwaliteit van jaar tot jaar nogal eens verschilt, qua sfeer onovertroffen.
Wat op deze uitgave opvalt, met name op de 1986-versie, is het hoge psychedelische gehalte van vele songs. Een belangrijk aandeel op dit punt wordt geleverd door Iain Mattews die met zijn frêle, breekbare stem bij voorbaat al psychedelisch klinkt zoals in 'Reno Nevada', 'Keep on Sailing', 'Suzanne' en 'Who Knows Where The Time Goes. Luister nog maar eens naar zijn albums met Matthews Southern Comfort en vooral naar de onderschatte band Plainsong.
Het hoogtepunt van psychedelische folk is echter het ruim zeventien minuten durende 'Sloth' van 'Full House' (1970), het eerste album zonder Sandy Denny. Oorspronkelijk een ruim negen minuten durende exponent van wat voor het eerst folkrock werd genoemd: een opzwepend naar een climax toegroeiend stuk dat traditionele folkmelodieën combineerde met rockritmes. Deze live-versie begint aanvankelijk traditioneel, zoals op 'Full House', maar groeit langzaam toe naar een orgie van experimentele geluiden waarin de oorspronkelijke traditionele folk-instrumenten (viool, akoestische gitaar) worden geflankeerd door de meest bizarre synthesizer- en gitaarnoises: een waar psychedelisch underground feest!
De tweede schijf, met opnames van het festival in 1987, klinkt traditio- neler. De stukken zijn voor het merendeel bijzonder sfeervol, niet in de laatste plaats doordat violist-vocalist Dave Swarbrick acte de presence geeft o.a. in 'Rosie'. De van 'Liege at Lief' (1969), het standaardalbum voor folkrock, afkomstige medley met o.a. 'The Lark in the Morning' doet weer verlangen naar de tijd van het ontstaan van de folkrock: heerlijke traditionele folk maar dan elektrisch gespeeld! Op 'Serenade to a Cuckoo' horen we Ian Anderson, waarschijnlijk uitgenodigd door zijn bandmaat David Pegg, in zijn bekende stijl zijn dwarsfluit verkrachten.
Niet alle nummers van 'More Things We Did On Our Holidays’ kunnen de vergelijking doorstaan met de oorspronkelijke versies, maar de sfeer die uit deze Crophecy schijfjes spreekt maakt de aanschaf de moeite waard. Althans voor de (psychedelische) folkrock liefhebber! Henk Vermeulen (12-2012)

Personnel:
Simon Nicol - guitars, vocals
Chris Leslie - mandolin, D-whistle, low D-whistle
Ric Sanders - violin, keyboards
David Pegg - bass
Gerry Conway - percussion

Discography (selective):
Fairport Convention (1968)

What We Did on Our Holidays (1969)
Unhalfbricking (1969)
Liege & Lief (1969)
Full House (1970)
Live at the L.A. Troubadour (1970)
Angel Delight (1971)
Babbacombe Lee (1973)
Rosie (1973)
Nine (1973)
Fairport Live Convention (1974)
Rising for the Moon (1975)
Gottle O'Geer (1976)
The Bonny Bunch of Roses (1977)
Tipplers Tales (1978)
Farewell Farewell (1979)
Gladys Leap (1985)
Expletive Delighted (1986)
Fairport Convention 25th Anniversary Concert (1992)
Jewel in the Crown (1995)
Who Knows Where the Time Goes (1997)
Fairport Convention XXXV (2001)
Over the Next Hill (2004)
Festival Bell (2011)
More Things We did on our Holidays (2011
)