Three Monks -
Neogothic Progressive Toccatas (2011)

Label: Black Widow Records
Bandsite: http://www.myspace.com/the3monks
Running Time: 55:23
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score: (out of 5 JoJo's)

Maak u een voorstelling van Emerson, Lake & Palmer waarbij Emerson ervoor gekozen heeft uitsluitend en alleen pijporgel, of kerkorgel zoals u wilt, te spelen en we hebben de Italiaanse band Three Monks gekarakteriseerd. Met dien verstande dat Lake z'n mond zou houden want het album is geheel instrumentaal.
Dit kwartet wordt aangevoerd door organist
Paolo Lazzeri alias 'Julius' en maakt op 'Neogothic Progressive Toccatas' een barokke muzikale reis langs steden en kathedralen waar beroemde orgels staan. Zoals in Magde- burg waar het beroemde kerkorgel van A. Rebhe door de bombardementen van de geallieerden in WOII vernietigd werd maar in 2009 werd herbouwd. De indrukwekkende openingstrack 'Progressive Magdeburg', waar Lazerri's bombastische maar imposante kerkorgelpartijen de kamer binnenstormen en je na een minuut of acht uitgeput achterblijft, is daarvan een verbeelding. In dezelfde stijl raast 'Toccata Neogotica N.1' voorbij, een muzikale ode aan het door Frans Liszt en Julius Reubher gebouwde kerkorgel van het Duitse Merseburg.
Hoewel het album en de zeven tracks een aanslag zijn op de stilte in huis en je na afloop last hebt van uitputtingsverschijnselen zijn er zeker ook rustpunten. Zoals tijdens de eerste van drie secties van 'Neogothic Pedal Solo' waar het deze keer ingetogen kerkorgel zingende monniken verbeeldt en een mysterieuze, donkere sfeer neerzet.
Laat ik duidelijk zijn. Dit album is geen kost voor tere zieltjes. De muziek teistert de grijze cellen en de trommelvliezen, ook die van je huisgenoten, en de vermoeidheid neemt gaandeweg toe. Een romantisch avondje leent zich hier dan ook niet voor. Maar voor liefhebbers van het kerkorgel en bijvoorbeeld van ELP en Areknames, is 'Neogothic Progressive Toccatas' in zijn soort een uitstekend album. Harry 'JoJo' de Vries (09-2011)


Personnel:
Paolo Lazzeri - pipe organ
Maurizio Bozzi - electric bass
Roberto Bichi - drums, percussion

Claudio Cuseri - drums, percussion

Discography:
Neogothic Progressive Toccatas (2011)