Us - The Road Less Travelled (2011)

Label: Eigen Beheer
Bandsite: www.the-music-of-us.com
Running Time: 57:51

Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score: (out of 5 JoJo´s)

We leven in de gelukkige omstandigheid dat muzikanten en bands tegenwoordig in eigen beheer albums kunnen uitbrengen. Voortschrijdende techniek met software als Pro Tool, Pyramix, Apple Logic en andere digitale hulpmiddelen verlangen vaak niet eens meer een rijk opgetuigde studio. Een gelukkige omstandigheid omdat het talent de kans biedt zich aan het publiek te tonen; talent dat wellicht in de rijke symfojaren onzicht- baar was gebleven omdat nu eenmaal niet iedereen een platencontract kon krijgen. Competente muzikanten bleven daardoor in het schemergebied. Het 'eigen-beheer-circuit' is tegelijkertijd een ongelukkige omstandigheid omdat het ook de mindere goden de mogelijkheid biedt om de neus buiten de schuifdeuren te steken. Het resultaat is vaak bedroevend. U begrijpt waarschijnlijk al waar deze review op uitdraait.
Us lijkt een Amsterdamse eenmansband van Jos Wernars met hand-, stem- en spandiensten van echtgenote (?) Marijke. Andere muzikanten worden namelijk niet genoemd. Het begeleidend schrijven meldt dat 'The Road Less Travelled' inmiddels het negende album is, al kom ik via de discografie op de bandsite tot acht. Laat ik vooropstellen dat ik mijn kritiek op dit album niet graag geef. Ik waardeer namelijk het particuliere initiatief, de hoorbare adoratie van Us voor o.a. Genesis ten tijde van 'Foxtrot' en 'Nursery Cryme' en het ongetwijfeld grote enthousiasme waarmee 'The Road Less Travelled' is gemaakt. Maar het resultaat is helaas ver onder de maat.
We horen veel te lange tracks; de titel- en tevens openingstrack klokt bijvoorbeeld twintig minuten. 'Te lang' omdat Wernars zich er composi- torisch en technisch aan vertilt en na een aantal minuten de aandacht al verslapt. Verder lijken de onderdelen van de vier symfonisch getinte tracks onhandig aan elkaar geplakt, wordt geprobeerd de gehele symfohistorie samen te vatten en worden de meeste tracks ontsierd door verschrikkelijk, soms zelfs uit de maat, drumspel, hoogstwaarschijnlijk voortgebracht door een niet al te best geprogrammeerde drumcomputer. Mocht het een drummer van vlees en bloed zijn, wat ik niet geloof, dan zou hij veel baat hebben bij een mechanische of elektronische metronoom. 'Last but not least' zijn de composities zwak door het ontbreken van een rode melodische draad en vormen een aandoenlijke imitatie van bijvoorbeeld het vroege Genesis.
Is er dan niets positiefs te melden? Sporadisch zijn er wat oplevingen door een goed gelukte passage op keyboard of gitaar en de stem van Wernars doet in de verte zelfs aan Peter Gabriel denken. Ten slotte zijn de hoes c.q het art-work in het algemeen goed verzorgd en wekken hoge verwach- tingen. De vlag dekt echter de door sympathieke huisvlijt gedomineerde lading niet. Misschien is dit negende album een tijdelijke black-out van Us en heb ik het slecht getroffen. Dat betekent echter dat ik er nog acht moet gaan beluisteren. Nu even niet. Harry 'JoJo' de Vries (07-2011)

Personnel:
Jos Wernars - all instruments
Marijke Wernars - background vocals

Discography:
A Sorrow in our Hearts (2002)
Eamon's Day (2003)
The Ghost of Human Kindness (2004)
The Young and Restless (2006)

Reflection (2007)
Climbing Mount Improbable (2008)
Everything Changes (2009)
The Road Less Travelled (2011)