Fish On Friday - Shoot the Moon (2010)

Label: Ace
Bandsite: www.fishonfriday.be
Duur: 48:23
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Waardering: (uit max. 5 JoJo's)

Frank van Bogaert kwam al vaker voorbij op ProgLog AFTERglow. De redactie is namelijk nogal geporteerd van zijn elektronische muziek, waarmee hij vooral bekend is geworden. Maar Van Bogaert is ook een gewaardeerd producer en in die rol kwam hij in aanraking met zijn partner binnen Fish On Friday, toetsenist William Beckers. De samenwerking verliep zo voorspoedig dat de band Fish On Friday was geboren. Gelukkig maar want wat er op het in een schitterende hoes gestoken 'Shoot the Moon' wordt gepresenteerd had ik niet willen missen.
In het begeleidende briefje omschrijft van Bogaert het gebodene als "progressieve popmuziek". Een term die de lading prima dekt en recht doet aan enerzijds de progressieve bouwstenen van het album en ander- zijds uitdrukt dat de muziek toegankelijk is. Zoals The Alan Parsons Project dat ook zo goed deed. Parsons maakte samen met Woolfson goed in het gehoor liggende en toch meerlagige composities, gezet in een uitstekende productie. En dat geldt hier ook. Zoals Van Bogaert zelf schrijft "
de muzikanten moeten ten dienste staan van de songs en niet de songs ten dienste van de muzikanten. Je moet het ook 'unplugged' op een akoestische gitaar of piano kunnen spelen".
Vanaf de eerste beluistering vermaak ik mij zeer met het sterke album. De vitaliteit, frisheid en spelplezier druipen ervan af en de tracks beklijven allen direct. Opener '9.1 Surround' staat als een huis, niet meezingen is onmogelijk want het refrein is aanstekelijk, en er wordt uitstekend gemusi- ceerd. Eye-opener vormt op het gehele album de zang van Van Bogaert. Verrassend want hij 'beperkt' zich doorgaans tot de keys maar blijkt een warme, aangename stem te hebben die misschien niet zo krachtig is maar overal fier overeind blijft.
Dezelfde loftuiting valt ook het ínventieve 'Listen' ten deel dat handelt over psychopaat en moordenaar Hans van Temse die in Antwerpen met een automatisch geweer niet-blanke mensen doodschoot op straat. 'Shoot the Moon' - een zich mooi ontwikkelend progressief meesterwerkje - het ingetogen 'Move South' en het vol met toetsen zittende 'Fish on Friday', zijn mijn absolute favorieten. Zo ook de afsluiter 'All Falls Into Place' waarbin- nen alle kwaliteiten van Beckers en Van Bogaert samenkomen en inderdaad op hun plaats vallen.
Een puntje van kritiek, hoewel het mij moeilijk valt, vormen de twee tracks 'Don't Go Knocking on my Feet' en 'Star' waar de toegankelijkheid doorschiet naar 'middle-of-the-road-muziek'. Maar het is de heren vergeven. Een eerste album uitbrengen dat staat als een huis en de afgelopen week de 'player' maar zelden verlaten heeft, is een compliment waard. 'Shoot the Moon' heeft met stip en in één klap de Jaarlijst 2011 geënterd en zal er niet meer uit verdwijnen. Zoveel is zeker! Harry 'JoJo' de Vries


Bezetting:
William Beckers - keyboards
Frank Van Bogaert - keyboards, vocals
met:
Marty Townsend - guitars
Marcus Weymaere - drums
Robin Aerts - bass
Hans Van Der Leede - guitars
Bert Embrechts - bass
Dany Caen - backing vocals
Chantal Kashala - backing vocals


Discografie:
Shoot the Moon (2010)