Bangtower - Casting Shadows (2010)

Label: Declassified Records
Bandsite: www.bangtower.com
Duur: 40:53
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Waardering: (uit max. 5 JoJo's)

In de begeleidende informatie wordt de nieuwe formatie Bangtower neergezet als een 'supergroup'. Er zit wat inflatie in dat begrip want dit etiket wordt tegenwoordig erg gemakkelijk uit de kast gehaald. Natuurlijk, dit trio heeft z'n sporen verdiend. Gitarist, toetsenist en producer Neil Citron in Quiet Riot en als sessiemuzikant. Bassist Percy Jones kennen we uiteraard uit de jaren '70 van de sterke jazz-rock van Brand X en Walter Garces van o.a. The Electric Prunes. Maar om dan van een 'supergroup' te spreken dat gaat veel te ver. Geeft de muziek op dit debuutalbum 'Casting Shadows' dan aanleiding om in dat soort termen te spreken?
Om een indruk te geven in welke regionen Bangtower zich beweegt moeten we kijken naar bands als Planet X, de albums van Derek Sherinian en naar het trio Bozzio, Levin en Stevens. Muzikaal geweld dus. Alleen gaat de vergelijking mank als het gaat om technische uitvoering en vooral synergie want dat is hier toch minder goed verzorgd. De symbiose tussen de drie Bangtowers kan beter. Het is net alsof de band niet geheel is inge- speeld, al kan ik mij dat bij een studio-album lastig voorstellen. De drum- mer speelt daar in het algemeen een belangrijke rol in en het is juist Garces die niet altijd even lekker bekt met de anderen. Het valt allemaal net niet op de juiste plaats.
Hetgeen niet betekent dat hier sprake is van een zwak album. Daarvoor zijn de uitvoering en de composities toch voldoende genoeg. Zo is 'Sex Me Up' een stuwend nummer met een aanstekelijk thema waarin de gitaren uitbundig schreeuwen. 'Hair of the Dog' is relatief rustig en wordt gedomi- neerd door het herkenbare basgeluid van Jones. En 'Let em Drown' begint als Brand X maar gaat gaandeweg op pad naar de hardere regionen. Maar ook hier klinkt het niet optimaal. Ik vind de gitaar van Citron soms ronduit vals, al zou hij zich waarschijnlijk verdedigen met de opmerking dat het zo hoort. Kan zijn maar het is hinderlijk. In track 5 'Ballad of Wealth' vliegt de band helemaal uit de bocht en schiet zelfs Jones de berm in. Het is romme- lig, rafelig en slordig en dat kan een 'ballad' niet hebben.
Resumerend. Een aardig album van een doorsnee nieuwe band, geen supergroep, waar wel rek in zit. Een volgend werkstuk zal moeten bewijzen of dat zo is en of de symbiose tussen de drie heren zich heeft verbeterd. Tot op dit moment val ik in ieder geval niet van de stoel van enthousiasme bij 'Casting Shadows'. Harry 'JoJo' de Vries (11-2010)

Bezetting:
Percy Jones - fretless bass, keyboards
Neil Citron - guitars, keyboards
Walter Garces - drums, percussion
Discografie:
Casting Shadows (2010)