Wat een week ... CD

CHROMA KEY - Graveyard Mountain Home (2004)

Obscuur project ...

... van Kevin Moore, ooit lid van Dream Theater en de helft van het duo OSI. Zijn Dream Theater wortels kan hij in OSI kwijt, zijn voorliefde voor weirde muziek verwerkt hij in Chroma Key. Hoewel 'Dead Air for Radios' uit 1998 mij ook zeer bekoort, is 'Graveyard Mountain Home' de absolute uitschieter in Moore's discografie, zo niet zijn meesterwerk.
Gestoken in een prachtige maar van het 'normale' afwijkende hoes, is dit
welbeschouwd 'countrymuziek'. De landerige en lome sfeer waarin de muziek voorbijtrekt, de bezetting waarin o.a. tokkelende gitaren zo her en der akkoordenschema's spelen die in countryrock gebruikelijk zijn en de wat slaperige manier van zingen overtuigen mij hier van. Maar natuurlijk is dat maar een deel van het verhaal. Want het geheel is gevat in een zetting van 'ambient music' met wat miniscule progressieve diamantjes die als experiment op de randen zijn vastgezet. Het is muziek die Moore schreef bij de film 'Age 13' , een surrealistische film uit 1955 die bij de speciale editie van het album als bonus DVD is bijgevoegd.
Een wereld om in weg te dromen, een wereld die leidt tot zelfreflectie en waarin de gedoseerde teksten aanzetten tot nadenken en u af en toe angstig achterom kijkt. Door de integratie van elementen uit verschillende muzieksegmenten - prog, ambient, filmmuziek, techno, vleugjes jazz en soul - kun je het 'fusion' noemen. Welbeschouwd is 'Graveyard Mountain Home' echter countrymuziek. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 41)