Mehran - Angels of Persepolis (2010)

Label: Eigen beheer
Bandsite: www.angelsofpersepolis.com
Duur: 53:58
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Waardering: (uit max. 5 JoJo's)

Ik moet eerlijk zeggen dat ik, toen deze CD van Mehran met als onder- titel 'Flamenco Guitarist' op onze burelen verscheen, dacht "dit is enigs- zins buiten de scope van ProgLog AFTERglow". Maar mijn eigen vooroordeel over 'Angels of Persepolis' moet ik enigszins ontkrachten. Eerst maar eens wat achtergrondinformatie.
Mehran is inderdaad een flamenco gitarist, niet uit Spanje maar uit Iran en woonachtig in Chicago. Hij wordt hier bijgestaan door een uitgebreide bezetting. Het album legt verbindingen tussen de klassieke Perzische geschiedenis, de Perzische mythologie en de huidige situatie in het ondemocratische, door godsdienstwaanzinnige leiders gedomineerde Iran. In die laatste betekenis brengt Mehran met dit album een terechte hulde aan hen die vorig jaar het moedige plan opvatten zich te keren tegen dit bewind. Geluidseffecten laten soms wat horen van die protesten zoals in het muzikale gedicht 'Rooftop Poem (Excerpt From an Actual Footage in Iran)' waarvan ik vermoed dat het inderdaad werd uitgesproken vanaf een dak door een niet nader genoemde vrouw, onderwijl uitkijkend op de bloedige protesten van vorig jaar. Een beangstigende track.
Had ik een volledig door flamenco-invloeden gedomineerd album ver- wacht en daarmee 'over the edge' van onze site, hoor ik muziek die in passages refereert aan het Spaanse Triana, tot een ingetogen variant van jazz-rock waar ik wat Deodato in hoor maar helaas ook een soort 'Langs-de- Lijn-muzak zoals in 'Korean Soup' die zo maar kan worden onderbroken voor de tussenstand bij Telstar - Fortuna.
Spelen kan Mehran als geen ander, het Rosenberg Trio zou met gemak een kwartet met hem kunnen worden, en hij weet zelfs wat bescheiden progressieve accenten te verwerken in zijn composities zoals in opener 'Pa- sargad'. Dat, tezamen met de andere aan 'onze' muziek refererende invloe- den, rechtvaardigt een bespreking op ProgLog AFTERglow. Een recht- vaardiging die natuurlijk ook te vinden is in het muzikale protest dat Mehran hier uitspreekt tegen de huidige leiders van zijn vaderland Iran. Zoals ook Blurred Vision dat op dit moment doet met een bewerking van Floyd's 'Ano- ther Brick in the Wall': "Hey Ayatollah, Leave Those Kids Alone".
Harry 'JoJo' de Vries (08-2010)

Bezetting:
Mehran - Flamenco guitar
met o.a.
Arim Jalili - piano

Alyson Burger - cello
Manoela Wunder - violin
Louie Marini - upright & electric bass
Jamey Hannon - acoustic drums

Juliano Milo - accordion
Rocky Yeara - flute

Discografie:
Angels of Persepolis (2010)