Midlake - The Courage Of Others (2010)

Label:
BellaUnion
Bandsite: http://midlake.net/blog

Duur: 41:44
Reviewer: Henk Vermeulen
Waardering: (uit max. 5 JoJo’s )

Tim Smith, de frontman van Midlake noemt zichzelf een escapist: “ik houd van kunst die oud aanvoelt: muziek zoals ze niet meer wordt ge- maakt, boeken zoals ze niet meer worden geschreven, films waaraan je ziet dat ze oud zijn. Ik laat mij graag meevoeren naar vervlogen tijden” (Volkskrant, 30 januari j.l.). Op 'The Courage of Others' nemen Smith en zijn band de luisteraar mee naar vervlogen tijden.
Meer in het bijzonder naar de tijden waarin de Britse folkrock zich begon te ontwikkelen; eindjaren zestig, begin jaren zeventig. De muziek op 'On the Courage of Others' refereert overduidelijk aan de eerste twee albums van Fairport Convention waarop Ian Matthews nog van de partij was. Ik noem niet voor niets de naam van deze sympathieke Britse musicus, tegen- woordig woonachtig in Limburg. De songs van Midlake associeren vooral met zijn latere bands: Matthews Southern Comfort en vooral Plainsong waarvan het schitterende 'In Search of Amelia Earhart' een onderschat en tijdloos meesterwerk is.
Matthews verliet Fairport destijds omdat hij zich niet thuis voelde bij de Keltisch-Britse weg die de groep insloeg. Matthews’ soloprojecten en latere bands ademden meer de sfeer van de Amerikaanse folk. Dit vind ik opmer- kelijk want de songs van de Texaanse Band Midlake klinken op dit album nog Britser dan Brits terwijl ik steeds denk aan Ian Matthews die juist zo Amerikaans mogelijk wilde klinken. Het lijkt wel of Midlake en Matthews samen de doorsnede vormen van de Amerikaanse en Britse folk.
Overigens klonk voorganger, het commercieel redelijk succesvolle 'The Trials of Van Occupanther', ook erg Brits. Toch had dat album een totaal ander karakter want die songs waren vooral geïnspireerd door Radiohead. Bij het beluisteren is het zien van het hoofd van Thom Yorke onvermijdelijk. Ook het gebruikte instrumentarium van de twee genoemde albums verschilt aanzienlijk. Op 'The Courage of Others' overheerst de akoestische gitaar terwijl op de voorganger vooral keyboards de overhand hebben.
Dit album is er vooral een van de akoestische gitaar en daarmee is meteen de k(p)racht ervan benoemd. De liedjes klinken stuk voor stuk erg mooi en sfeervol. De teksten gaan vooral over de natuur en vergankelijk- heid. De plaat opent met 'Acts of Man', een melancholieke song over de vergankelijkheid, waarin de luisteraar wordt meegenomen door de prachtige rustgevende stem van Tim Smith, begeleid door sfeervolle accoorden op de akoestische gitaar.
Het tweede nummer, 'Winter Dies', borduurt voort op die sfeer om halver- wege geleidelijk aan vergezeld te gaan worden van een door een elektri- sche gitaar geproduceerd noise-geluid dat, hoe paradoxaal dat ook moge klinken, nooit als echte 'noise' klinkt vanwege de juiste dosering ervan. Alle nummers ademene dezelfde typisch Britse, enigszins deftige maar ook minstreelachtige melancholieke sfeer, die overigens niet alleen op oude folk- rock is gebaseerd maar bij vlagen ook Canterbury associaties oproept. Met name de manier waarop Tim Smith zijn stem op dit album gebruikt refe- reert aan Richard Sinclair (Hatfield and the North, Caravan).
'The Courage of Others' is zo’n album dat je helemaal uit laat spelen. Van begin tot eind elf nummers die achter elkaar voortkabbelen in dezelfde heerlijke rustieke sfeer. Geen enkel nummer springt eruit, in positieve noch in negatieve zin. Wellicht dat daar na verloop van tijd toch een zwakke plek blijkt te liggen: dat dit album wellicht niet genoeg afwisseling bevat. Voorlo- pig heb ik daar nog geen last van en blijf ik genieten. Henk Vermeulen
(02-2010)

Bezetting:
Tim Smith - vocals, acoustic guitar, flute, recorder, piano, keyboards
Eric Pulido - acoustic guitar, electric guitar, 12-string, dulcimer, autoharp, percussion, (backing) vocals
Eric Nichelson - electric guitar, acoustic guitar, 12-string guitar, autoharp, percussion
Paul Alexander - bass, electric guitar, bassoon
McKenzie Smith - drums, percussion

Discografie:

Milkmaid Grand Army (2001, EP)
Bamnan and Silvercork (2004)
The Trials of Van Occupanther (2006)
The Courage of Others (2010)