Wat een week ... CD

MARYSON- On Goes The Quest (1998)

Aan de lippen van de meester ...

... zo zat ik er bij tijdens de lezing die Wim Stolk, alias Maryson, afgelo- pen week gaf in de bibliotheek van Maasland. Wim sprak er over zijn schrijverschap. Hij is immers Nederlands meest succesvolle fantasy-au- teur. Daarbij komt dat Stolk een zeer verdienstelijk toetsenist en compo- nist is en twee albums heeft uitgebracht waarop hij muziek biedt die ge- ïnspireerd is door zijn eigen verhalen.
'On Goes The Quest-Master Magician II' volgt in muziek de avonturen zo- als die in deel twee van Maryson's fantasy-cyclus 'Meester Magiër' beschre- ven zijn. Het levert een atmosferisch geheel op. Vele symfonische hoog- standjes, met een hoofdrol voor gitarist Chris van Hoogdalem die met een melodische benadering à la Latimer prachtige thema's brengt.
De keyboards van Stolk zorgen voor een beeldende achtergrond, een per- fect decor tijdens het lezen van één van zijn boeken. De instrumentale kant is wat steviger dan die op het debuut 'Master Magician I' (zie WeekCD 2007-02). De zangstukken zijn meer 'song-based' en zoals het vaak is met zang: de stemmen spreken je aan of niet.
Een derde deel in de serie is er (nog) niet van gekomen. De band is uit elkaar gevallen, men is zonder Stolk verder gegaan onder de naam Ice en
Proglog Afterglow was, ten tijde van de eerdere review, getuige van de try-out van Stolk's nieuwe formatie. Die blijkt het echter niet gehaald te heb- ben.
Inmiddels is Stolk een samenwerking aangegaan met de Britse gitarist Tim Alexander en tijdens de lezing wist hij te verklappen dat hard gewerkt wordt aan een nieuw album, dat het derde deel in de 'Master Magician'-serie zal worden. Dus na ruim tien jaar gaat de queeste gelukkig gewoon weer door. Peter Swart (wat een week 41)