Wat een week ... CD

RADIOHEAD - The Bends (1995)

De opmaat voor het meesterwerk ...

... kan een typering zijn van Radiohead's tweede album. De vestiging van het instituut Radiohead is een andere. Met 'The Bends' droeg de Britse groep het kenmerkende geluid uit dat zoveel alternatieve (gitaar)bands zou gaan beïnvloeden. Het betekende de doorbraak.
Een album vol intrigerende songs. Prachtige nummers als 'Nice Dream' en 'Bullet Proof', met de indringende en breekbare stem van bandleider Thom Yorke. Daarnaast heftiger stukken en voorboden van de experi- menteerdrift, die later in 'Kid A' (zie WeekCD 2008-24) tot volle bloei zou komen. Goed te beluisteren zijn de invloeden van de nadagen van The Beatles en de begindagen van Pink Floyd.

Opvolger 'OK Computer' (zie WeekCD 2007-15) zou twee jaar later het algemeen aanvaarde hoogtepunt uit het oeuvre van Radiohead worden en 'The Bends' in de schaduw plaatsen. Maar toen het album de afgelopen week thuis in de cd-speler lag herkende mijn zoon van veertien de track 'Just (Do it to Yourself)' als tune van een Animal Planet-programma, en ik hoorde zelf slotnummer 'Street Spirit (Fade Out)' klinken in een com- mercial. Dus hoezo "in de schaduw"? Peter Swart (wat een week 37)