Mirna’s Fling - Bow to None (2007)

Label: eigen beheer
Bandsite: www.mirnasfling.com

Duur: 56:00
Reviewer: Henk Vermeulen
Waardering: (uit max. 5 JoJo's)

Neil Young, Bob Dylan, Pearls Before Swine, The Incredible String Band, Nick Drake: dat zijn de namen die mij het eerst te binnen schieten als ik naar het album ‘Bow to None’ luister van singer/songwriter Arjan Hoekstra, het brein achter het project Mirna’s Fling. Niet toevallig, want door onder anderen die namen heeft het muziekvirus mij ooit, zo’n veertig jaar geleden, te pakken gekregen.
Mirna’s Fling is een soloproject van Arjan Hoekstra. Hij bespeelt alle instrumenten zelf, behalve in enkele stukken waar hij wordt geassisteerd door de zangeressen Linda van der Veen en Astrid van der Veen (o.a be- kend als Ambeon, ooit een ontdekking van Ayreon’s Arjen Lucassen) waarvan laatstgenoemde op ‘Hopeless Man’ ook piano en viool voor haar rekening neemt. Bij live optredens laat hij zich assisteren door Dennis Edelenbosch op basgitaar en Ingmar Regeling op drums.
Als ik het genre waarin Mirna’s Fling zich begeeft een naam zou moeten geven dan zou ik op grond van bovengenoemde associaties en de tijdgeest van toen spreken van Black Folk of van Underground, waarvan ‘On the Beach’ van Neil Young en ‘If I Could Only Remember My Name’ van David Crosby de nimmer overtroffen prototypes zijn. Beluister ‘Hopeless Man’ en de referenties aan laatstgenoemden zijn wel heel erg duidelijk waarneem- baar. Maar dit album appeleert ook aan recenter werk. Zo doemen bij het beluisteren ook de namen op van Patrick Watson, Damien Rice, Lambchop en Eels.
Het is dus duidelijk dat Hoekstra - ik zal hem in navolging van hemzelf als singer/songwriter betitelen - geen retromuziek maakt maar zich wel overdui- delijk heeft laten inspireren door de groten van weleer. De eigenheid van Mirna’s Fling maakt echter dat hier in het geheel geen sprake is van imi- tatie: het is de combinatie van zijn gevoelige en tegelijkertijd krachtige stem, het ingetogen en intelligente akoestische gitaarspel, dat afgewisseld wordt met stevig elektrisch werk, en de bij vlagen dromerige pianomelo- dieën die dit album uniek maakt.
Het meest opvallend is dat Hoekstra in staat is om zijn stem telkens een andere klankkleur mee te geven waardoor elke song een uniek karakter krijgt en het album altijd spannend en onderhoudend blijft. Hoewel de sfeer van het album door melancholie wordt overheersd - hetgeen naar mijn idee de beste stukken oplevert - komt er toch ook regelmatig blijheid en opti- misme naar boven, zoals in de tracks ‘To Be is to Be not to Be’ en ‘Way to Go’.
‘Bow to None’ is een zeer gevarieerd album geworden met veertien prach- tige songs die bij elkaar zo’n 56 minuten duren en waarvan geen seconde verveelt. Het wordt tijd dat singer/songwriter Arjan Hoekstra alias Mirna’s Fling een wat groter publiek bereikt. Henk Vermeulen (05-2009)

Bezetting:
Arjan Hoekstra – all instruments
Linda van der Veen - background vocals
Astrid van der Veen - background vocals, additional piano, violin

Discografie:
Become (2005)
Bow to None (2007)