Wat een week ... CD

TOMAS BODIN - Sonic Boulevard (2003)

Te mooi voor zolder ...

... daar komt het zo'n beetje op neer. Bodin, bekend als toetsenist van de Zweedse band The Flower Kings, wilde een low-budget productie met ambient-achtige instrumentale muziek, doch het project mondde uit in een volwaardige uitgave. En dat is maar goed ook, want na de enigzins sacrale opening met woordloze vocalen en kerkorgel start een nummer met de mooiste E-bow partij die ik ooit gehoord heb. De E-bow is een apparaatje dat de gitarist met de rechterhand op de snaren plaatst en dat een prach- tige vervorming en een oneindige sustain oplevert, nou ja, tot het batterijtje op is natuurlijk. Verantwoordelijk hiervoor is Jocke JJ Marsh, die op vrijwel de gehele cd schittert met prachtig gitaarwerk.
Bodin stelt zichzelf bescheiden op, maar dat komt wellicht voort uit de doelstelling een sereen werk te creëren waarin symfonische-, jazzrock- en ambient-invloeden doorklinken. Geen platform voor flitsende synthesizer- solo's, wel voor brede toetsentapijten en subtiel pianowerk, daarbij ruimte scheppend voor, met name, de excellerende Marsh.
Zoals verwacht zijn de maten van The Flower Kings weer volop van de partij. De ritmesectie is geheel TFK, maar opvallend genoeg is voorman Roine Stolt slechts op twee tracks te horen. Voordeel is wel dat je daar- door nergens het gevoel krijgt naar een verkapt album van de moeder- band te luisteren. Peter Swart (wat een week 07)